Predstavljen roman Onda znaš kako stvari stoje

Tajana ObradovićDrugi roman spisateljice Tajane Obradović, ‘Onda znaš kako stvari stoje’ (Funditus, 2013.), predstavljen je u četvrtak u zagrebačkom restoranu Balon. Uz autoricu i moderatora Silvana Gospodarića, o knjizi su govorile spisateljica Milana Vuković Runjić i urednica Vera Vujović.

Roman, čiji je podnaslov ‘Harakiri na balkanski’, progovara o mobbingu na poslu koji je u današnjem materijalistički orijentiranom društvu, nažalost, već duže vrijeme aktualna tema. Pri tom je zabrinjavajuća činjenica da žrtve mobbinga o tome najčešće šute zbog straha od gubitka posla te stoga trpe najrazličitije oblike zlostavljanja. Autorica Tajana Obradović i sama priznaje kako je mobbing tri godine bio sastavni dio njezina života, a često se susretala s ljudima koji su imali isti problem i s njime se nisu znali nositi.

Milana Vuković Runjić također je naglasila važnost ove teme, odnosno užasa koji u Tatjaninu romanu proživljava glavna junakinja Veronika Babić, priznajući kako je nekoć i sama bila žrtvom mobbinga u jednoj velikoj korporaciji. No put prema samoizlječenju, naglasila je, leži u prepoznavanju problema s kojim smo suočeni i našoj odluci da nešto promijenimo.

Urednica Vera Vujović istaknula je autoričin otvoren i iskren pristup ovoj temi, a koji se onda jasno odražava i kroz lik njezine glavne junakinje. Uz mobbing, Tajana Obradović u svom romanu izravno progovara o nepotizmu, načinima poslovanja, nagrađivanja i minoriziranja u vremenu vladavine suvremenih hrvatskih korporacija – temama u kojima će mnogi od nas prepoznati vlastitu stvarnost.

Renata Cisar/Foto: FAMA

Pročitajte još: Tajana Obradović: Onda znaš kako stvari stoje

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,