Preko svih granica na otvaranju 14. ZagrebDoxa

U nedjelju, 25. veljače u 20 sati u kinu Kaptol Boutique Cinema otvara se 14. ZagrebDox. Festival otvara film ‘Preko svih granica’, a publiku će pozdraviti redateljica Marta Prus.

‘Preko svih granica’prikazan je na uvaženim svjetskim filmskim festivalima poput IDFA-e, a donosi intenzivnu, nerijetko uznemirujuću dramu, svojevrsnu dokumentarnu verziju ‘Crnog labuda’ (Variety) o nezamislivom fizičkom i mentalnom naporu koji dvadesetogodišnja ruska gimnastičarka Margarita Mamun ulaže u osvajanje olimpijskog odličja u ritmičkoj gimnastici na Olimpijadi u Brazilu.

Najznačajniji festival dokumentarnog filma u regiji predstavit će tijekom osam dana u 14 programa ukupno 125 dokumentaraca iz svih krajeva svijeta, a publika će svakodnevno moći pratiti i napetu festivalsku utrku za Velikim pečatima u kojoj sudjeluje 38 naslova: 21 film iz međunarodne i 17 naslova iz regionalne konkurencije. Filmove će ocjenjivati eminentni članovi žirija, među njima prvi put i Žiri FIPRESCI-ja – Međunarodne federacije filmskih kritičara.

Z. D.


Tagged: , , , , , , , ,