Premijera dokumentarca: Sirija – zemlja na raskrižju

Premijera dokumentarnog filma Gorana Šafareka i Hrvoja Ivančića, snimljenog lani u Siriji, održat će se u srijedu, 1. ožujka (21 sat) u zagrebačkom kinu Europa.‘Glavna tema dokumentarnog filma Sirija – zemlja na raskrižju prikaz je života na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima. Kroz sugovornike svih društvenih slojeva pokušavamo saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Razgovaramo s ministrima u vladi, profesorima na sveučilištu, prodavačima na tržnici, poslovnim ljudima. U Damasku odlazimo do prvih linija bojišta udaljenih svega tri kilometra od samog centra grada, ali posjećujemo i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi. Kršćanski korijeni Sirije još uvijek su prisutni u svakodnevnom životu, ali i pogođeni ratnim razaranjem, ponajviše islamističkim divljanjem. Saznajemo na koji su se način militanti odnosili prema kršćanima u drevnom gradu Malouli, mjestu gdje stanovnici još uvijek koriste aramejski, jezik Isusa Krista’, najavljuju autori koji su deset dana boravili na teritoriju pod kontrolom sirijske vlade.

Kontekst rata u Siriji, izbjeglička kriza, uloga Hrvatske u sukobu – teme su kojih će se dotaknuti kroz razgovor poslije projekcije. Temu moderira Azra Ayyash, a sudjeluju povjesničar Tvrtko Jakovina, vojni analitičar Igor Tabak i Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije i autori filma.

Na prodaji će se naći i zbirka kratkih priča Hrvoja Ivančića ‘Za’atar – Priče s Bliskog istoka’. Ulaz je simboličnih 10 kuna.

I. S.


Hrvoje Ivančić – Za’atar
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,