Pretpremijera novog Brešanova filma u Rijeci

Za proslavu desetog rođendana riječko Art-kino priprema veliko filmsko slavlje. Da bi se u drugo desetljeće rada kina ušlo s osmijehom na licu i domaćim filmom na velikom platnu, za 18. prosinca, na dan kada je prije punih deset godina kino otvoreno, zakazana je pretpremijera nove komedije Vinka Brešana ‘Koja je ovo država’ na kojoj će se, među rođendanskim uzvanicima, naći i sam redatelj uz ostale članove filmske ekipe.Nakon niza filmskih uspješnica koje domaću publiku već godinama prizivaju u kino, Brešan je pripremio novu crnohumornu komediju koja se uhvatila izazovnog zadatka da brojne apsurde hrvatskog državnog aparata uvrsti u jedan film. Radnja filma smještena je u Hrvatsku tijekom 2020. godine te pritom podijeljena u tri paralelne priče.

Naslov filma nije pitanje, već uzvik nevjerice prema apsurdima koje život u ovoj državi podrazumijeva, a crnohumorna je baza postavljena kao jedini suvisao odgovor i komentar na stvarnost koja je u većini slučajeva zabrinjavajuće surealna. Film je sniman u velikoj tajnosti na brojnim stvarnim lokacijama poput zatvora u Lepoglavi i Banskih dvora, a njegova promocija u zagrebačkim Kulmerovim dvorima samo je jedan od poteza kojima se mrse granice između novog Brešanova filma i okoline u kojoj živimo. Riječ je komediji u kojom možemo vidjeti sve što ne želimo vidjeti u Hrvatskoj.

Uz Brešanovu redateljsku palicu, široku plejadu živopisnih aktera hrvatske političke i društvene scene predvode glumci Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Lazar Ristovski, Daniel Olbrychski, Iva Mihalić, Dražen Kühn, Mate Gulin, Goran Navojec, Alma Prica, Goran Bogdan, Sebastian Cavazza…

M. B.


Tagged: , , , , , , , , , ,