U zagrebačkoj pizzeriji The Pizza House (Tkalčićeva 73), održana je prezentacija srpskih rakija od šljiva (šljivovica), u organizaciji udruge G.E.T. i njihova suradnika iz Beograda, Dejana Vranića. Za degustaciju je bilo ponuđeno 26 šljivovica različitih tehnologija izrade i starosti – tako je bilo mladih, koje su prošle kroz inox tankove te starijih, koje su dvije ili više godina odležavale u bačvama od hrasta, duda ili bagrema. Najstarija među njima odležavala je u hrastovim bačvama čak 20 godina. Podsjetimo, rakija je prirodno žestoko piće izrađeno destilacijom fermentiranog voća, čija proizvodnja na našim područjima ima dugu tradiciju. Posebno se u tom smislu ističu loza i šljivovica. Dok se u proizvodnji lozovače donekle držala kvaliteta, a posebno kad su u pitanju rakije s dodatkom ljekovitih i drugih aromatičnih biljaka, šljivovica je dugo vremena bila potpuno zanemarena u pogledu kvalitete te je vremenom zauzela posljednje mjesto u svijesti potrošača.
U novije doba je, ipak, kod proizvođača porasla svijest o potrebi razvoja kvalitete pa su šljivovice, a posebno u Srbiji, daleko odmaknute od imidža ‘brlje’ – jeftine rakije loše kvalitete s visokim udjelom metanola. Ponovna popularizacija tradicije i prirodnih proizvoda donijela je i nov marketinški pristup te brendiranje rakije kao autohtonog proizvoda s Balkana, pa smo tako svjedoci nicanja specijaliziranih ugostiteljskih objekata, takozvanih rakija barova, a potrošači sve bolje prepoznaju da je prirodna rakija umnogome kvalitetnija i zdravija od mnogih industrijski proizvedenih alkoholnih pića.
‘U Srbiji se rakija posebno smatra nacionalnim pićem; ukorijenjena je i u tradiciju i svakodnevni život, a to je rezultiralo velikim napretkom u proizvodnji visokokvalitetnih rakija, na što ukazuju i mnoge nagrade. Izdvojit ću medalje, od kojih je jedna duplo zlato, koje je ove godine na WSWA Konvenciji (Wine & Spirits Wholesalers of America) u Las Vegasu, osvojila destilerija Zarić iz Kosjerića. Zbog toga smo, u suradnji s Dejanom Vranićem, našim suradnikom iz Beograda, htjeli pokazati kakve šljivovice mogu biti’, rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.
Kada je hrana u pitanju, rakija je svestrana. Može biti aperitiv, dižestiv, a odležane, kompleksne rakije, odlično se slažu i s hranom – primjerice sa crvenim mesom ili desertima kao što su tamna čokolada i suho voće. Prilikom ove degustacije, šljivovica je sljubljivana sa čipsom od jabuka i suhim datuljama. Nakon degustacije, domaćini iz The Pizza Housea pripremili su nekoliko različitih pizza, jer jasno je – alkohol nikada ne bi trebalo konzumirati bez hrane.
Popis kušanih rakija
Promont group, Novi Sad – Premier rakija šljivovica
kol. alk: 43%
starost: mlada
BB Klekovača, Bajina Bašta – Bela ljuta
kol. alk: 45%
starost: mlada
Tomašević, Prijepolje – Ognjena šljivovica
kol. alk: 45%
starost: 2 godine
Voćar Kopaonik, Brus – Šljivovača
kol. alk: 45%
starost: 2 godine
Savićević, Ivanjica – Serbska rakija šljivovica
kol. alk: 42%
starost: 3 godine
Stari Hrast, Kragujevac – Šljivovica
kol. alk: 40%
starost: 3 godine
Aleksić Prvi, Knić – Gružanska nit
kol. alk: 45%
starost: 3 godine
Manastir Kovilj, Kovilj – Šljivovica
kol. alk: 40%
starost: 3 godine
Podrum Lukić; Babajić, Ljig – Šljivovica
kol. alk: 43%
starost: 3 godine
Dibonis, Subotica – Šljivovica
kol. alk: 42%
starost: 3 godine
Zarić; Kosjerić – Kraljica
kol.alk: 42%
starost: 5 godina
Hubert 1924, Banatsko Veliko Selo, Kikinda – Šljivovica barrique
kol. alk: 42%
starost: 3 godine
RB Global, Užice – Stara Sokolova šljivovica
kol. alk: 40%
starost: 5 godina
Tim d.o.o.; Bajina Bašta – Stara Pesma šljivovica
kol. alk: 40%
starost: 7 godina
Aleksić Prvi; Knić – Gružanska zlatna nit
kol. alk: 45%
starost: 7 godina
Veljko i sinovi; Velereč, Gornji Milanovac – Gorda
kol. alk: 40%
starost: 8 godina
Tok d.o.o.; Brezna, Kraljevo – Zlatni tok
kol. alk: 45%
starost: 8 godina
Quburich Quality; Popadić – Bojkovčanka
kol. alk: 45%
starost: 10 godina
Jelički dukat; Pridvorica, Čačak – Jelički dukat
kol. alk: 45%
starost: 12 godina
RB Global, Užice – Stara Sokolova šljivovica
kol. alk: 40%
starost: 12 godina
Zlatna dolina; Bajina Bašta – Šljivovica Zlatna dolina
kol. alk: 45%
starost: 12 godina
Srpsko zvono; Gornja Bukovica, Valjevo – Šljivovica Srpsko zvono
kol. alk: 43%
starost: 12 godina
Bukovičanka – Canovka; Bukovica, Kraljevo – Bukovičanka – Canovka
kol. alk: 45%
starost: 15 godina
Zlatar; Kaluđerica, Beograd – Šljiva požegača barrique
kol. alk: 45%
starost: 15 godina
IBK Pro; Beograd – Kraljev sto
kol. alk: 43%
starost: 14 godina
Primag; Zemun – Paunova rakija od šljive
kol. alk: 45%
starost: 20 godina
S. M. / Foto: Helena Pletković