Priča o hrvatskom vrhunskom graditelju violina

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Galerija Prica i Pučko otvoreno učilište Samobor zajedno su u povodu 41. Samoborske glazbene jeseni pripremili izložbu ‘Dr. Franjo Kresnik – Između umijeća i umjetnosti’.41-sgj_izlozba_franjo-kresnikNa njoj su predočeni najvažniji podaci o ovom vrhunskom domaćem graditelju violina, čije se ime veže uz svjetski najpoznatije graditelje violina Amatija, Stradivarija i Guarnerija, a mogu se vidjeti i violine koje je izradio. Iako se bavio medicinom, nije zaboravio ni svoju ljubav prema glazbi, koju je započeo u djetinjstvu, pa je početkom 20. stoljeća započeo proučavati slavne kremonske violine u potrazi za tajnom njihove izrade. Ubrzo je osnovao vlastiti laboratorij na Sušaku te već oko 1910. izradio niz violina, o kojima su se mnogi violinisti pozitivno izjasnili. Dr. Kresnik je izradio 52 violine, dvije viole, dva violončela i instrumente za Holdenov gudački kvartet iz New Yorka, tiskao je brošuru u kojoj je sažeo rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja.

To su samo neki od podataka o dr. Kresniku, o kojim je na otvorenju izložbe u Galeriji Prica govorila viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Tamara Mataija, a nazočne je pozdravila i ravnateljica tog muzeja Tea Perinčić. U ime domaćina pozdravili su ih ravnateljica POU Samobor, Jelena Vojvoda; kustosica Galerije Prica, Nikolina Šimunović; te umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni, Srećko Bradić, koji je tom prigodom istaknuo kako su graditelji instrumenata često zapostavljeni, iako bez njih ne bi bilo glazbala, a time ni glazbe.

Posebnost otvorenja bilo je sviranje na jednoj od sačuvanih Kresnikovih violina. Prof. Ivan Mužanić, uz klavirsku pratnju Domagoja Guščića, odsvirao je ‘Meditacije’ iz opere ‘Thais’ Julesa Masseneta te ‘Rumunjske plesove’ Bele Bartoka. Izložba će se moći razgledati do 9. listopada.

SGJ


Aljoša Jurinić
Aljoša Jurinić na otvorenju 41. Samoborske glazbene jeseni

Tagged: , , , , , , , , , , ,