Prilike iz Like: Petar Dolić i Petar Hranuelli

Kipari Petar Dolić i Petar Hranuelli predstavit će u subotu 2. kolovoza (14 sati) svoja djela u Domu kulture u Lovincu na izložbi pod nazivom ‘Prilike iz Like’.
Petar Dolić-Lički medvjedPetar Dolić predstavlja se sa četrdesetak reljefa malog formata u drvu (25×25, dubine 7 centimetara). Dolićevi psi, koze, ptice, mačke, medvjed… obrađeni su u plitkom reljefu u kojemu umjetnik intervenira i obogaćuje ga crtežom slikarske i kiparske senzibilnosti. Iako su njegovi plitki reljefi manjih dimenzija, postavljeni su tako da čine konzistentnu cjelinu, vizualno gotovo podsjećajući na neobičan životinjski mozaik koji bogato ispunjuje cijeli prostor. Imaginarni Dolićev privatni lički zoološki vrt sastoji se od bogatog odabira životinja, od domaćih do egzotičnih, obrađenih originalnim pristupom, unoseći u izgled prikazanih životinja simpatičnu i toplu jednostavnost gotovo diznijevske mekoće. Svakom bi životnom prostoru prisutnost ovih životinjskih likova nadomjestila tako neophodnu vezu čovjeka i životinje, ali i čovjeka i prirode, što u potpunosti potvrđuje uspješnost Dolićevih uradaka kojima nedvojbeno pomiruje bajku i stvarnost.
Iz predgovora: Marta Kuliš Aralica

Petar Dolić rođen je u Travniku 1975. godine. Od 1976.godine živio je u Gospiću gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1999. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohađao je ‘Medaljerstvo i malu plastiku’ u klasi prof. Damira Matušića. Član je HDLU-a i ZUH-a. Do danas je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi i četrdesetak skupnih izložbi. Autor je brojnih skulptura na javnim prostorima (‘Tri sunca’ – uvala Vela lozna, Postira; ‘Podmornica – Zagrebački velesajam; ‘Brod na suhom ‘ – Njemački park, kraj Boćarskog doma (Zagreb), ‘Spomenik poginulim braniteljima’ u Labinu u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija, ‘Jabuka’ u Crnom Lugu, u sklopu Goranske kiparske radionice Lokve…). Osim navedenog, Petar Dolić je i autor ‘Večernjakove milenijske ruže’, ‘Dekanskog lanca’ Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću. Dobitnik je brojnih nagrada (Sveučilišta u Zagrebu, I. nagrada na trijenalu hrvatskog akvarela, II. nagrada za spomenik Oluja ’95…). U trenutku kada se Petar Dolić pojavljuje u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, o njemu se piše i govori kao o najvećoj kiparskoj darovitosti mlađe generacije. Njegova plastika donosi nov, svjež ogled na sadašnjost, viziju suvremenog svijeta koja je jednostavna i rafinirana. Petar Dolić je postavio aksiome vlastitog kiparstva: oblikuje drvo, kleše, modelira, a kiparski smisao traži u vlastitom postojanju. Živi i radi u Zagrebu.
Petar HranuelliPetar Hranuelli je prvi hrvatski kipar u povjesti Like koji koristi lički kamen za skulpturu pronalazeći ga u prirodi od Mazina do Lovinca.
Kiparska duša Petra Hranuellija je stara. Drevna i puna mudrosti i poštovanja prema materijalu i materiji. Umijeću i znanju. Obliku i ideji preuzetoj iz nasljeđa predaka što su na samom početku stvaranja antropomorfnih oblika zaustavljali vrijeme i pokret. Strpljivošću prvih srednjeeuropskih hominida i paleolitskih umjetnika Hranuelli u šamanskom ritualu lomljenja, brušenja i poliranja kamene površine oslobađa figurice svjetlosti pune snage i života što prkose novim tehnologijama i brzim rješenjima. U nesvjesnom mehanizmu preživljavanja Hranuelli poseže za kamenom, živom materijom koja progovara, sluša i poput Duha svetog govori svim jezicima svijeta, najstarijim jezikom Majke Zemlje, titrajima i zračenjima atoma i subatoma što umjetnika čine prvim do demijurga, izvlače na površinu i spašavaju ga od utapanja u osrednjosti, dosjetkama, umjetnosti trenutka i destrukcije, čineći ga tako umjetnikom svijetle strane stvaranja dobre (i vječne) umjetnosti. Petar Hranuelli još uvijek traga za kamenom mudrosti, oslobađa tragove života zarobljene u kamenu, njegov duh i dušu, individualnost i besmrtnost, naglašava važnost misterija stvaranja, oblikovanja i nastajanja, vezu između zemlje i neba, materije i duha, što u sinergiji stvaranja kamenu udišu misterij života.
Iz predgovora: Draženka Jalšić Ernečić

Petar Hranuelli rođen je u Supetru na otoku Braču. Izlaže od 1994. godine na tridesetak samostalnih i više od sedamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. O njegovu umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Nikola Albaneže, Nikolina Mahović, Stanko Špoljarić, Rašeljka Bilić, Romina Peritz, Davorin Vujičić, Draženka Jalšić Ernečić, Snježana Kauzlarić… Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Španjolska, Kalifornija…) Član je HDLU-a Zagreb od 2006. godine. Živi i stvara u Zagrebu i Lovincu.

GRD

Tagged: , , , , , , , , , ,