Prodajna izložba Munira Vejzovića

U knjižarsko-galerijskom centru VBZ Fadil Hadžić u Zagrebu, u četvrtak 19. rujna u 19 sati otvara se izložba slika Munira Vejzovića.

Munir VejzovićIzložbu će otvoriti akademik Tonko Maroević koji je napisao i tekst za katalog izložbe.

Vejzović je jedan od najcjenjenijih hrvatskih suvremenih slikara, a Maroević ga opisuje kao ‘uspješnog portretista, afirmiranog slikara gradskih veduta i razvedenih krajolika i dokazanog tvorca suptilnih mrtvih priroda.’ Međutim, kako navodi Maroević, ‘Vejzović se ipak najradije prepušta maštarijama i sanjarenju, evaziji u svijet idiličnih prizora i idealnih likova, te umjesto da radi po zbiljskom motivu, da reinterpretira viđeno i stvarno postojeće, on na svojim kadrovima evocira i priziva neke mitske i arhetipske situacije ili komponira, kombinira, vješto bira iz riznice klasične ikonografije i fantastično-simbolične tematike.’

Nakon završetka osnovne škole u rodnom Doboju te škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu 1965. godine, Vejzović upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski odjel, te grafiku kao neobavezan predmet.

Poslije završenog studija kratko boravi u rodnom gradu radeći kao profesor na nekoliko škola. Vraća se u Zagreb 1977. godine i zapošljava kao profesor na Školi primijenjene umjetnosti. Nakon tog pedagoškog iskustva napušta školu i djeluje kao samostalni umjetnik. Ostvario je golem i raznovrstan opus u slikarstvu, crtežu, grafici i kiparstvu.

Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1974. u Zagrebu, a 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Posjetitelji knjižarsko-galerijskog centra imat će prilike vidjeti slike, skulpture i radove na papiru nastale u posljednjih desetak godina.

Izložba je prodajnog karaktera i traje do 26. listopada.

VBZ

Tagged: , , , , , , ,