Profil: Nove knjige u prvoj polovici 2021.

U 2021. godini izdavačka kuća Profil objavit će brojne novitete među kojima su nagrađivani romani koji su osvojili čitatelje diljem svijeta, relevantna publicistika, važna djela domaćih autora te niz sjajnih knjiga za djecu. Donosimo pregled nekih od djela koja će biti objavljena u prvoj polovici godine.Uskoro u knjižare stiže nova knjiga povjesničara Ive Goldsteina ‘Hrvatska 1990. – 2020.,Godine velikih nada i gorkih razočaranja’, opširan i detaljan pregled trideset godina samostalne Hrvatske. Novinar i komentator Robert Bajruši u ‘Možemo! Rađanje nove hrvatske ljevice’ analizira najznačajniju platformu na lijevoj političkoj sceni, a ‘Moj hrvatski san 1991. i što je od njega ostalo’ knjiga je, pak, kolumni Ivana Zvonimira Čička objavljivanih na početku Domovinskog rata u tjedniku Danas.

Od publicističkih knjiga domaćih autora tu je i Arsen Dedić, ‘Mali s flautom’ novinarke Diane Šetke koja je desetljećima iz neposredne blizine pratila životnu priču velikog kantautora, a izdvaja se i knjiga ‘Winston Churchill, Kako je jedan čovjek stvarao povijest’, analitičku, zabavnu i duhovitu Churchillovu biografiju koju je o svom golemom idolu i uzoru napisao britanski premijer Boris Johnson.

Proznu 2021. započinju ‘Nizozemskom kućom’ Ann Patchett, romanom koji je ušao u finale Pulitzerove nagrade; raskošnom sagom o vezi brata i sestre, obitelji, žrtvovanju, prošlosti i prostorima koji nas zauvijek određuju. Uslijedit će ‘Preživjeli’, četvrti roman jedne od najuspješnijih svjetskih autorica kriminalističkog žanra Jane Harper; ‘Duhovi’, novi hit Dolly Alderton te ‘Jedna noć u kolovozu’, nastavak megauspješnog romana ‘Otok’ Victorije Hislop. Za mlade su pripremili nova djela njihovih miljenika: ‘Do posljednjeg daha’ Jennifer Niven i ‘Kobnu igru’ Karen M. McManus.

Ovo je tek mali segment proznog i publicističkog programa, jer se još očekuju i novi prijevodi Elene Ferrante, Anthonyja Horowitza, Maggie O’Farrell, Reze Aslana, Anne Applebaum, Adama Granta…

U programu za djecu 2021. godine poseban fokus stavili su na knjige koje se bave mentalnim zdravljem, jer im se čini kako je danas možda važnije no ikada razgovarati s djecom i učiniti sve što možemo da lakše prebrode aktualnu situaciju. Prva iz tog niza jest ‘Savršeno nesavršene priče’ Lea Potiona i Ane Strumpf koja slavi poruku da je posve okej ne biti okej.

‘Animalium’ Katie Scott i Jenny Broom raskošna je knjiga kojom se prikazuje veličanstvena životinjska raznolikost na Zemlji, a malim čitateljima namijenjen je i prvi nastavak golemog hita ‘Loši momci’ Aarona Blabeyja. Za najmanje ljubitelje knjiga tu su nove slikovnice najprodavanijih autora za djecu: ‘Sve što ćemo sagraditi, planovi za našu zajedničku budućnost’ Olivera Jeffersa, ‘Kit koji je uvijek želio još’ tandema Rachel Bright i Jim Field, ali i još jedan svjetski bestseler – ‘Projekt Barnabus’ braće Fan.

P. R.


Tagged: , , , , , ,