Program 14. Zagreb Film Festivala

Na konferenciji za medije u kinu Europa predstavljen je program 14. Zagreb Film Festivala (ZFF) koji će se održati od 12. do 20. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 – Novoj akademijskoj sceni te u Goethe Institutu.zagreb-film-festival-2016-pressZagrebačko otvaranje festivala po prvi put moći će virtualno pratiti i u Rijeci, i to putem live streaminga u Art-kinu Croatia, organiziranog u okviru programa ZFF Putuje. Bogat festivalski natjecateljski program i posebne programe predstavili su Boris T. Matić, direktor festivala, Selma Mehadžić, koordinatorica programa, Hrvoje Laurenta, izvršni direktor te Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu.

Boris T. Matić osvrnuo se na 13 naslova iz Natjecateljskog programa dugometražnog igranog filma: ‘Ove godine imamo tematski i žanrovski najraznovrsniju filmsku ponudu koja uključuje komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera. Izuzetno nam je drago da čak četiri dugometražna igrana filma režijski potpisuju žene, što je također rekord u natjecateljskom programu. Uz Hanu Jušić (Ne gledaj mi u pijat) i Katarinu Zrinku Matijević (Trampolin), tu je i izraelska autorica Maysaloun Hamoud, gošća 14. ZFF-a koja će u Zagrebu predstaviti šarmantni izraelsko-francuski film Dva svijeta te gruzijska autorica Rusudan Glurjidze s autobiografskom dramom Kuća drugihTopla filmska priča kojom u subotu 12. studenog otvaramo festival stiže s hladnog sjevera, iz Finske. Riječ je o laureatu kanskog programa Izvjestan pogled, biografskom filmu Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija Juhoa Kuosmanena, a pažnju ljubitelja feelgood filmova mogla bi privući i srpska bajka za odrasle u režiji Srđe Penezića Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato sa Slavkom Štimcem, jednom od nama najpoznatijih glumačkih zvijezdi bivše države i gostom 14. ZFF-a.

Osim što u utrci za Zlatna kolica sudjeluje rekordan broj naslova s hrvatskim produkcijskim potpisom, ovogodišnje festivalsko izdanje u glavnom programu donosi rekordan broj trilera, njih čak četiri. Tako ćemo na 14. ZFF-u gledati Noćne životinje (Nocturnal Animals), novi film modnog kreatora sve uspješnijeg u svijetu filma, Toma Forda, koji je osvojio Nagradu žirija u Veneciji, a križanac vesterna i trilera Psi (Dogs), debitantsko ostvarenje rumunjskog redatelja Bogdana Mirice na ZFF stiže s nagradom FIPIRESCI kanskog programa Izvjestan pogled. Belgiju u glavnom programu predstavlja Flamansko nebo (Flemish Heaven), film izvanrednog suspensa u režiji Petera Monsaerta, a u glavnom programu je i Miran čovjek (Old Stone), triler kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa. Također, sretni smo što ćemo na samom zatvaranju 14. ZFF-a, u subotu 19. studenog, obilježiti 20 godina od nastanka kultnog filma Davida Cronenberga Sudar (Crash), projekcijom spomenutog filma u prisustvu australsko-kanadske glumice Deborah Kare Unger. Projekcija je dio novog programa Kinolektira koji je u kinu Europa započeo ove jeseni i koji predstavlja nezaobilazne filmske klasike.’

Posebnost ovogodišnjeg natjecateljskog programa jest i što će po prvi put biti organizirane projekcije prilagođene slijepima i slabovidnima te gluhima i osobama s oštećenjima sluha. Inkluzivne projekcije filmova ‘Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato i Trampolin’ organizirane su u suradnji s Udrugom Zamisli te uz potporu HBOR-a.

Selma Mehadžić predstavila je brojne programske novitete u drugim programima ovogodišnjeg ZFF-a: ‘Program Ponovno s nama, kao i dosad, okupit će autore čije smo prethodne filmove gledali na ranijim festivalskim izdanjima, a glavna novost jest da program ove godine postaje natjecateljskog karaktera – pobjedničkom filmu pripast će nagrada Zlatni bicikl, što je rezultat naše težnje da sustavno pratimo rad starih ZFF-ovih autora, ali i da na njihova nova ostvarenja stavimo nešto veći fokus nego ranijih godina. U Zagreb tako ove godine stiže jedan od velikana rumunjskog novog vala i pobjednik kratkometražnog ZFF-ovog programa 2004., Cristi Puiu, koji će predstaviti svoju crnohumornu obiteljsku dramu Sieranevada, snimljenu u koprodukciji s Hrvatskom. Nastavljamo i suradnju s Europskim parlamentom: u programu Dan Lux filma predstavit ćemo tri ovogodišnja finalista koji konkuriraju za Nagradu Lux.’

Iz programski i sadržajno najbogatijeg, petog izdanja programa Industrija, namijenjenog profesionalcima i zainteresiranoj javnosti, izdvaja se događanje Ovako MI to radimo! koje povezuje obilježavanje 25 godina postojanja Potprograma MEDIA te skorašnji ulazak Kanade u Eurimages (17. studenog u Kući Europe).

Dugogodišnju uspješnu suradnju s generalnim pokroviteljem festivala, Hrvatskim Telekomom, predstavila je Sanja Milinović: ‘Hrvatski Telekom šestu godinu sa zadovoljstvom podržava Zagreb Film Festival, zasigurno jednu od najvažnijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj. Zagrijavanje za festival započinjemo ponudom pobjedničkih filmova s prošlih festivala koji će biti dostupni bez dodatne naknade u MAXtv videoteci i na MAXtv To Go od srijede 9. studenog.’

Program Zagreb Film Festivala od danas je dostupan online na službenoj festivalskoj stranici www.zff.hr, a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i preko internetske stranice zff.kupiulaznicu.hr.

ZFF


Saulov sin-pobjednik 13. ZFF-a
Pobjednici 13. Zagreb Film Festivala
Tagged: , , , , , , ,