Program 21. Motovun Film Festivala

Sitni kriminalac iz Švedske, danska ‘sponzoruša’, britanska novinarka i borac ISIL-a, ruski rockeri i kolumbijski plaćeni ubojica, raznolika je lepeza likova koji će od 24. do 28. srpnja oživjeti na motovunskim platnima uz više od 100 filmova i 65 projekcija.‘Bit će ovo godina sjajnih gostiju: iz Švedske nam dolazi Ruben Östlund, jedan od najcjenjenijih europskih redatelja današnjice, čiji je film Kvadrat prije nekoliko mjeseci bio nominiran za Oscara, a nešto prije osvojio je Zlatnu palmu. Na domaćem terenu, naši počasni gosti bit će glumački velikani Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija. Uz filmski program, stižu nam redatelji iz Danske, Njemačke, Crne Gore, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Švicarske, a posebno se radujemo programu Berlin – grad partner, iz kojeg nam dolazi puno iznimnih kreativaca, filmaša i likovnih umjetnika te tri odlična DJ-a, koji u motovunske noći donose duh berlinskih klubova’, najavio je direktor festivala Igor Mirković tijekom predstavljanja 21. izdanja u zagrebačkoj Gliptoteci.

Devetnaest glavnog natjecateljskog programa plod je cjelogodišnje potrage glavnih selektora Jurice Pavičića i Milene Zajović za filmovima koji imaju dušu, intrigu, energiju, koji ne ostavljaju ravnodušnim i koji nude nove filmske poglede, a najavila ih je selektorica Zajović: ‘U programu iznova imamo filmove velikih autora kao što su američka redateljica Debra Granik (Ne ostavi traga) i turski redatelj Nuri Bilge Ceylan (Drvo divlje kruške), ali i najnovije ostvarenje ruskog redatelja Kirila Serebrenikova (Ljeto) oštrog kritičara Putinova režima koji se već neko vrijeme nalazi u kućnom pritvoru. Svakako valja istaknuti i film Hannah redatelja Andree Pallaora, sa sjajnom Charlotte Rampling, koja je u Cannesu nagrađena za najbolju žensku ulogu, te Slatki život redateljice Isabelle Eklöf koji je nakon premijere na Sundanceu podigao mnogo prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

Međutim, uz zvjezdane autore i naslove, svake nam je godine važno pronaći filmove za koje još gotovo nitko nije čuo, a smatramo da će postati veliki festivalski hit. Ove godine to je debitantski Napad panike redatelja Paweła Maślone, tragikomedija koja prikazuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista, kojoj smo odlučili posvetiti jedno od najistaknutijih mjesta u programu.

Ponosni smo na to što u programu imamo i čak tri dugometražna hrvatska filma. Dokumentarac Srbenka Nebojše Slijepčevića, koji prati pripreme za predstavu Aleksandra Zec kazališnog redatelja Olivera Frljića, već je nagrađen prestižnom nagradom Doc Alliance, a na Motovunu će imati hrvatsku premijeru. Tabu temama bavi se i Chris the Swiss švicarske redateljice Anje Kofmel, koja pokušava rasvijetliti okolnosti nikad istražene smrti svojeg bratića na slavonskom bojištu 1990-ih, a premijeru je imao u Cannesu unutar programa Tjedan kritike. Kao mali odmak od duhova prošlosti, tu je Aleksi, debitantski film obojen ljetnim mediteranskim notama redateljice Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi, koji progovara iz perspektive djevojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje i vinariju, ali svejedno ne zna tko je i što želi.

Kao poseban kuriozitet istaknula bih jedan od prvih filmova čija radnja se u potpunosti odvija na ekranu kompjutera. Profil, redatelja Timura Bekmambetova, prati londonsku novinarku koja preko lažnog facebook profila pokušava saznati na koji način ISIL mami mlade Europljanke u Siriju kao nevjeste džihadista, a u berlinskom programu Panorama osvojio je nagradu publike. Istaknula bih i hrvatsku premijeru glazbenog dokumentarca o jednako slavnoj i kontroverznoj britanskoj reperici tamilskih korijena Matangi / Maya / M.I.A., u kojem pratimo načine na koje M.I.A. koristi glazbu za širenje političkih ideja iako joj to nosi status autsajderice’, rekla je Zajović.

‘Uvijek nas pitaju: tko je ove godine zemlja partner? E, nije zemlja, nego grad. U goste nam dolazi Berlin, s dvadesetak filmova i umjetnicima iz desetak različitih zemalja. To je slika Berlina, multikulturalnog magneta koji privlači umjetnike svijeta, čijem zovu nisu odoljeli ni mnogi naši. Osim ljudi i filmova, iz toga grada dolazi nam ambiciozna izložba Zidovi i mostovi, u kojoj ćemo predstaviti 13 umjetnika iz naše i susjednih zemalja i njihove berlinske radove’, predstavio je Igor Mirković ovogodišnji berlinski program, koji donosi u suradnji Goethe-Institutom Kroatien u Zagrebu.

‘Izložba Zidovi i mostovi nudi pregled intenzivnog dijaloga hrvatske kreativne scene sa scenom u Berlinu, za umjetnike već neko vrijeme najpopularnijem gradu u Njemačkoj. Izložba koja gostuje na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, a kasnije i u zagrebačkoj Laubi, prikazat će različite pozicija i iskustva hrvatskih umjetnika te pokazati koliko su njihova iskustva reprezentativna kako za hrvatske, tako i za međunarodne okvire’, izjavio je Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta Kroatien u suradnji s kojim MFF donosi berlinski program.

J. S.


Tagged: , , , , , , , , , , ,