Program 46. Varaždinskih baroknih večeri

U zagrebačkom muzeju Mimara predstavljen je program 46. Varaždinskih baroknih večeri. Ovogodišnji festival održat će se od 23. rujna do 4. listopada i baroknom glazbom ispuniti ne samo varaždinske crkve, Stari grad i Hrvatsko narodno kazalište, već i Trakošćan i još nekoliko gradova u Hrvatskoj.Varaždinske barokne večeri-46-press-ZagrebProgram je brojnim okupljenima predstavio ravnatelj festivala, Davor Bobić. ‘Po prvi puta imat ćemo priliku čuti veliku baroknu ostavštinu španjolske barokne epohe i najbolje ansamble koji promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe barokne i renesansne glazbe’, naglasio je ravnatelj Bobić dodajući kako će festival u Katedrali otvoriti ansambl La Ritirata i istaknuti španjolski čelist Josetxu Obregon, nakon čega će uslijediti festivalski dani ispunjeni nastupima španjolskih i domaćih glazbenika koji promiču autentičnu izvedbu barokne glazbe.

Najveća zvijezda festivala, najavio je ravnatelj Bobić, bit će španjolski violinist, dirigent i skladatelj Jordi Savall koji će održati recital drugog dana festivala u Uršulinskoj crkvi. U Varaždin ponovno stiže ansambl Le Tendre Amour koji je prije nekoliko godina dobio nagradu Varaždinskih baroknih večeri, atrakcija festivala bit će i španjolska sopranistica Raquel Andueza, a brojim domaćim i stranim glazbenicima na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima pridružit će se proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar. U 12 festivalskih dana osim koncerata održavat će se i brojni popratni programi od izložbi do promocija knjiga, a nastavit će se i tradicija da festival završi nakon podjele nagrada i koncertom nagrađivanih učenika Glazbene škole i to već osmu godinu zaredom.

‘Za tri i pol mjeseca počet će 46. Varaždinske barokne večeri, nacionalni festival koji je snažno utjecao na oblikovanje kulturno identiteta na život u svojoj matičnoj sredini. Varaždinske barokne večeri kontinuirano promoviraju hrvatske, a posebne varaždinske glazbenike i ansamble. Upućujem dobre želje za uspjeh svim umjetnicima, zahvaljujem i Kraljevini Španjolskoj i budućem partneru Republici Mađarskoj i svima koji potiču potencijal kulture i otvaraju nove mogućnosti za ostvarenje visokih ciljeva europskog kulturnog dijeloga, kojemu svi težimo’, rekla je Ana Lederer, zamjenica ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, u ime ministarstva koje je prije punih dva desetljeća Varaždinskim baroknim večerima dodijelilo nacionalni status.

Brojne okupljene u Mimari pozdravio je i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. ‘Varaždinske barokne večeri uz HNK nositelj su kulturnog identiteta u sredini u kojoj živimo’, rekao je gradonačelnik Habuš i zahvalio veleposlanicima zemalja koji prepoznaju potencijal Varaždinskih baroknih večeri i predstavljaju ga u svojim matičnim zemljama, dodavši kako je sve to doprinos da festival živi i bude sve bolji i svake godine iznenadi nečim novim. ‘Jesen je prekrasno vrijeme za posjetiti Varaždin, uz Barokne večeri tu su i popratni programi i stoga upućujem pozivnicu za dolazak u Varaždin i provedite se ugodno u našem gradu’, zaključio je gradonačelnik Habuš, a na potpori festivalu Ministarstvu kulture i veleposlanicima partnerskih zemalja zahvalio je i varaždinski župan Predrag Štromar, te istaknuo kako festival ima veliki turistički i gospodarski potencijal ne samo za matični grad, već i cijelu županiju, pa i regiju.

Ove će godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri biti Španjolska, čiji je veleposlanik Eduardo Aznar Campos na to iznimno ponosan. ‘Varaždinske barokne večeri etablirani su festival i dio visokokvalitetnih programa u Europi. Ne samo da smo izuzetno ponosni što će Španjolska sudjelovati u ovoj manifestaciji, već je to za nas obveza i misija. Očekujemo da ovo partnerstvo bude prvi korak za dugotrajnu i živu suradnju španjolskih gradova i festivala s hrvatskima. Barok kao razdoblje predstavlja važan dio španjolskog kulturnog identiteta’, istaknuo je veleposlanik Campos, pohvalivši organizatore odličan program koji će prikazati ostvarenja od renesanse i baroka. Iduće godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, čija je pokoviteljica predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bit će Mađarska. Prema riječima ravnatelja Mađarskog instituta u Zagrebu Dinka Šokčevića, od kako je partnerstvo za 47. Varaždinske barokne večeri potvrđeno u mjerodavnim mađarskim najvišim državnim institucijama, Mađarski institut svakodnevno dobiva upite mađarskih glazbenika i ansabala zaintersiranih za predstavljanje baroknoj publici. Stoga se već zna da će iduće godine Varaždinske barokne večeri otvoriti Panonska filharmonija.

Ove godine u baroknoj glazbi osim u matičnom gradu i Trakošćanu uživat će publika u Križevcima, Ludbregu, Krapini, Belecu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Prelogu i Vinici odnosno ukupno četiri županije. Ulaznice su već u prodaji putem sustava Ticketshop, a po prvi je puta ove godine festival dobio i potporu španjolskog fonda Accion Cultural Espanola, za kojeg je pripremio kvalitetnu aplikaciju i zbog čega je bio jedan od najbolje ocijenjenih prijava pristiglih za manifestacije iz cijele Europe.

V. B.


45. Varaždinske barokne večeri
Laureati 45. Varaždinskih baroknih večeri

45. Varaždinske barokne večeri
45. Varaždinske barokne večeri
Tagged: , , , , , , , , , , , ,