Prokleti svjedoci Silvije Luks

U utorak, 17. rujna u 19 sati u zagrebačkome Kulturno informativnom centru (KIC) održat će se projekcija filma ‘Prokleti svjedoci’, autorice Silvije Luks te istoimena tribina.

Silvija LuksPovod je 70. obljetnica antifašističke pobune Hrvata u francuskom gradu Villefranche-de-Rouergueu koja se dogodila 17. rujna 1943. godine.

Naime, film i tribina bave se slabo poznatom činjenicom kako je riječ o prvoj pobuni u Waffen-SS-u u Europi, koju su vodili hrvatski i bošnjački vojnici. U jesen 1943. u Villefranche-de-Rouergueu na obuci je bila 13. divizija Waffen-SS Handschara, sastavljena većinom od Bošnjaka i Hrvata.

Vođa pobune Ferid Džanić, prije same je pobune došao u dodir s članovima francuske ilegale i kada je dobio potvrdu da će imati pomoć Britanaca i Francuza, odlučio se za akciju. Kako se kasnije pokazalo, ta se pomoć nikada nije pojavila.

Nijemci su uskoro saznali za pobunu i smislili plan kako da vrate kontrolu nad bojnom nazad u svoje ruke. Kada su došli do ostatka vojnika i rekli im za laži o dolasku engleskih i francuskih jedinica, vojnici su (neki i plačući) uzeli oružje i opet se zakleli Hitleru i krenuli ugušiti pobunu.

Pobuna je ugušena sedam sati nakon početka. Sudionici su ubrzo smaknuti i pokopani na obližnjem Polju Mučenika (Champs des Martyrs), zajedno s lokalnim stanovništvom.

U spomen ovim događajima, jedna avenija u Villefranche-de-Rouergueu je poslije rata preimenovana u Aveniju Hrvata (Avenue des Croates).

Nakon projekcije filma ‘Prokleti svjedoci’ održat će se razgovor o ovim kontroverznim zbivanjima naše novije povijesti, u kojem će uz autoricu filma Silviju Luks sudjelovati Tomislav Aralica i Zlatko Hasanbegović.

KIC

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,