Proljeće u Andautoniji

Arheološki muzej u Zagrebu i ove godine, povodom otvaranja sezone Arheološkog parka Andautonija u Šćitarjevu, organizira manifestaciju ‘Proljeće u Andautoniji’ s ciljem popularizacije arheološkog lokaliteta i predstavljanja načina života u rimskom gradu. Manifestacija se održava u nedjelju 15. svibnja i nedjelju 22. svibnja, od 12 do 18 sati.
Proljeće u AndautonijiPovodom glavne teme ovogodišnje manifestacije – eksperimentalna arheologija, organizira se Festival eksperimentalne arheologije, na kojem će stručnjaci prikazati rezultate eksperimentalnog proučavanja arheološke baštine. Izradom replika i prikazom procesa proizvodnje predstavit će se razni aspekti života u prošlost: način gradnje rimskih zidova, izrada opeka, fresaka, raznog nakita… U programu će sudjelovati i Centar za eksperimentalnu arheologiju (CEXA) te predstaviti izradu i korištenje tkalačkih stanova. Tijekom manifestacije održat će se i predavanja na temu eksperimentalne arheologije, a posebni gost bit će arheologinja i spisateljica Rujana Jeger. Posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama i igraonicama (rimske igre, izrada bula, pisanje, mali arheolozi…) te isprobati rimsku hranu i piće.

Ulaz u Arheološki park je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci. Osim obilaska lokaliteta, moguće je razgledati i izložbu ‘Mirisi u Andautoniji’ u Interpretacijskom centru Arheološkog parka. Sadržaji su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama te osobama s drugim oblicima invaliditeta, a organiziran je i besplatan prijevoz dva puta dnevno iz Zagreba.

A. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,