Prošlost: Film oskarovca Asghara Farhadija

Od četvrtka, 20. ožujka na programu zagrebačkog kina Europa je film ‘Prošlost’ (‘Le Passé’ / ‘The Past’) iranskog redatelja i oskarovca Asghara Farhadija.
Prošlost-Asghar FarhadiFarhadi, poznat po prethodnim filmovima ‘Nader i Simin se rastaju’ (‘A Separation’, 2011., Oscar za najbolji strani film) i ‘O Elly’ (‘About Elly’, 2009., Srebrni medvjed za najboljeg redatelja), u ‘Prošlosti’ ponovno istražuje problematiku raspada obitelji, krivnje i osobne odgovornosti. Farhadi potpisuje i scenarij, koji u vještoj pripovijednoj maniri ‘s nabijenom napetošću trilera’ (Entertainment Weekly) postupno otkriva dublje slojeve obiteljske drame.

Vrativši se da dovrši postupak razvoda braka, Iranac Ahmad stiže u Pariz nakon četiri godine i sastaje se s bivšom suprugom i njezinim kćerima iz prvog braka. Saznaje da je njegova bivša u vezi s Arapinom Samirom, koji također ima sina, a i ženu koja je u komi. Odnos između starije kćeri i majke se pogoršava jer kći misli da je majka kriva za stanje Samirove žene.

Asghar Farhadi rođen je 1972. u iranskom gradu Isfahanu. Magistrirao je filmsku režiju na Sveučilištu u Teheranu 1998. godine. Debitirao je 2003. filmom ‘Dancing In The Dust’. Nakon filmova ‘Beautiful City’ (2004) i ‘Fireworks Wednesday’ (2006) režirao je ‘About Elly’, koji mu je donio Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja na Berlinskom filmskom festivalu 2009. godine. Film ‘Nader i Simin se rastaju’ (2012) osvojio je Oscara za najbolji film na stranom jeziku. ‘Prošlost’ je njegov šesti igrani film.

Kino Europa

Tagged: , , , , , , , , , , ,