Prosvjed protiv Vatikanskih ugovora

Prosvjed za ‘Raskid Vatikanskih ugovora’ održat će se u subotu, 10. listopada u 13 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
Raskid Vatikanskih ugovoraPridružite nam se svi vi – i religiozni građani i oni koji to nisu – svi koji smatrate da Vatikanski ugovori negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države! Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone – jednako kao i sve ostale, poručuju organizatori Protagora – Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, LiberOs – udruga za promicanja tolerancije i borbe za ljudska prava, Inicijativa Nisam Vjernik i Inicijativa Glas Razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:
Iznimno je važno da se uključite, i da zajedno, jasno i glasno – s osjećajem za pravednost, sviješću o važnosti vladavine prava i pogledom usmjerenim u budućnost kažemo ‘dosta’!
ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana;
ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije;
ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima!

Neophodno je poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima.
Pri tome želimo jasno reći – pitanje vjere/uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina/građanke Republike Hrvatske i mi to pravo bezrezervno podržavamo!
Naš stav je da taj izbor treba ostati u sferi privatnog te da niti jedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano i ‘podržavljeno’ nauštrb drugih građana Republike Hrvatske.
Svi mi, građani i građanke RH, volimo svoju zemlju i želimo živjeti u socijalno i ekonomski pravednijem i bogatijem društvu u kojem će posebno biti zaštičen, kao pretpostavka demokracije i svjetonazorski pluralizam.

Mi, građani ove zemlje koji ne uživamo nikakvu državnu finacijsku potporu za širenje svojih stvavova, također želimo da naš glas jasno i glasno čuju i drugi građani i predstavnici vlasti! Živimo i radimo u ovoj državi, punimo njen proračun pa kao njeni građani imamo pravo glasno izricati svoje stavove!

Za uspješnu organizaciju Prosvjeda, želimo sve građanke i građane RH zamoliti pomoć u smislu:
financijske donacije potrebne za izradu promo-materijala (naljepnica i bedževa), za promociju putem radija, društvenih mreža, te na ostale promotivne materijale koji će nastaviti prenositi poruku i nakon prosvjeda;
aktivnog sudjelovanja u pripremi skupa – podijelite ovaj event na facebooku, javite prijateljima, objasnite svojim ukućanima, roditeljima, djeci, prijateljima, poznanicima i kolegama zašto je sekularnost bitna te koliko nas zapravo košta prebogata Crkva.

Raskid podržavaju: Centar za građansku hrabrost, Lenka Udovički, Rade Šerbedžija, Urša Raukar, Tanja Rudež, Sandi Blagonić, Vedrana Rudan, Ivo Brešan, Igor Mandić, Ivana Simić Bodrožić, Milko Valent, Vlatko SIlobrčić, Boris Labar, Dražen Lalić, Neven Bilić, Nenad Horvat, Rada Borić, Biserka Momčinović, Ivana Kindl, Tena Štivičić, Ivica Maštruko, Snježana Kordić, Dunja Fališevac, Miroslav Ambruš-Kiš, Ludwig Bauer, Amir Hodžić, Dario Hrupec, Slobodan Danko Bosanac…

Donirati možete ovdje.


Dan sekularnosti

Dan sekularnosti


Tagged: , , , , , , , , , , ,