Protreseni MUO: Od potresa do potresa 1880.−2020.

Velikom izložbom ‘Protreseni MUO: Od potresa do potresa 1880.–2020.’, posvećenoj 140. obljetnici djelovanja, koja se otvara 24. studenoga, Muzej za umjetnost i obrt (MUO) donosi priču o svojoj povijesti, sadašnjosti i pogledu u budućnost omeđenu dvama zagrebačkim potresima 1880. i 2020. godine, njegovim stradanjem, nadom i uzdizanjem do jednog od najznačajnijih muzeja u ovom dijelu Europe.Godinu velikih planova započetu 17. veljače 2020. obilježavanjem 140 godina od osnutka Muzeja prekinuo je potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. Nekoliko mjeseci nakon stradanja, radom, upornošću i optimizmom nastavlja se realizacija izložbenog programa pripremajući veliku izložbu znakovitog naziva ‘Protreseni MUO’. Izložba će na svojevrstan način prikazati sudbinu najvećeg hrvatskog i zagrebačkog umjetničkog muzeja u razdoblju između dva potresa, onog 9.11.1880. i ovog nedavnog, 22.3.2020. Želi se pokazati volju i snagu da, usprkos velikim oštećenjima, Muzej nastavi svojom djelatnošću na zaštiti, očuvanju i promoviranju hrvatske i europske kulturne baštine koja mu je povjerena na brigu i čuvanje.

Kroz više tematskih cjelina bit će predstavljena povijest Muzeja, kronologija uspostave zbirki, povijest gradnje i korištenja današnje zgrade kao i istaknute povijesne činjenice i okolnosti koje su dovele do formiranja danas značajnih muzejskih i galerijskih institucija poput Moderne galerije, Etnografskog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla čiji su početci neraskidivo vezani uz MUO. Izložba će predstaviti nepoznatu povijest zagrebačkih muzeja, značajne hrvatske umjetnike i arhitekte te brojne druge kulturno-povijesne zanimljivosti.

Muzej poziva javnost da se pridruži u stvaranju izložbe slanjem fotografija stradalog Zagreba u potresu koji se dogodio 1880. godine ako ih posjeduju te one koje su snimili 22. ožujka 2020. u teškim trenucima ponovnog stradavanja grada. Fotografije se mogu poslati do 11. studenoga na: [email protected], a žiri MUO-a će odabrati 20 najboljih koje će biti predstavljene na izložbi. Širi odabir fotografija bit će objavljen na web stranici i društvenim mrežama

Pravila natječaja nalaze se na ovom linku.

M. R.


Tagged: , , , , , , ,