Prvi dani proljeća: Vratile se rode!

Ovih dana svjedoci smo povratka sve više vrsta ptica koje zimi sele u krajeve s boljim životnim uvjetima. Jedna od takvih vrsta je i bijela roda, u narodu uglavnom poznata pod ‘običnim’ nazivom roda, jer je puno češća i rasprostranjenija od njezine tamne rođakinje – crne rode.Rode su dio identiteta hrvatskog sela. Većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkvi, vatrogasnih domova, štagljevima, električnim stupovima, a hrane na poljoprivrednim površinama. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba.

Naime, rode uglavnom zimuju u južnoj Africi i to često u njezinu najjužnijem dijelu – Južnoafričkoj Republici. Njihov put u jednom smjeru prosječno traje više od mjesec dana, jer ne lete aktivno cijelim putem nego čekaju povoljne vremenske uvjete kada mogu koristiti pasivan način leta (jedrenje) koji ih puno manje umara. U međuvremenu se zaustavljaju na mjestima gdje ima dovoljno hrane i obnavljaju energetske zalihe. Na gnijezdo se uglavnom prvo vraćaju mužjaci koji zauzimaju gnijezdo koje su koristili i ranijih godina.

Još u ožujka zapažene su prve rode koje su se vratile na svoja gnijezda, ali neke su još uvijek daleko od svojih gnjezdilišta. Ti podaci dostupni su zahvaljujući obilježavanju roda različitim oznakama tj. prstenovanju.

S obzirom na nevjerojatan put kojeg rode prolaze, na gnijezda se vraćaju iscrpljene te im je potreban mir kako bi mogle obnoviti zalihe, popraviti gnijezdo i podići mlade. Ptići roda jako brzo rastu i zbog toga im je potrebno jako puno hrane, a pritom će pojesti ogroman broj žaba, miševa, skakavaca i zmija te tako dati nemjerljiv doprinos u kontroli brojnosti životinja koje bi mogle napraviti štetu u vrtovima, voćnjacima i poljima.

2016. i 2017. godina proglašene su Godinama bijele rode u Zagrebačkoj županiji s ciljem očuvanja i zaštite populacije bijele rode te očuvanje sela i prostora koji zajedno čine vrijedan resurs.

M. G.


700 kuna za gnijezdo bijele rode
Tagged: , , , , , , ,