Prvi primjerci Springsteenove autobiografije za obožavatelje

Prvi primjerci autobiografije Brucea Springsteena ‘Born To Run’ prevedene na hrvatski, predstavljeni su u zagrebačkom klubu Vinyl. Autobiografija slavnog glazbenika objavljena je istodobno diljem svijeta pa su vjerni obožavatelji jedva dočekali priliku da nabave svoj primjerak i čuju najzanimljivije detalje.

branko-komljenovic-adriana-pitesa-lada-furlan-zaborac-aleksandar-dragas-i-zeljkica-makanecKnjigu su predstavili: Branko Komljenović (direktor Menarta), Adriana Piteša (urednica izdanja, Profil knjiga), Lada Furlan Zaborac (prevoditeljica) i Aleksandar Dragaš (glazbeni kritičar).

Aleksandar Dragaš bio je među prvima koji su pročitali i recenzirali autobiografiju: ‘Neću vam prepričavati ‘Born To Run’, da vam ne pokvarim gušt, a ustežem se i od citiranja dijelova ove knjige. Sami otkrijte kako je Springsteen i uz koju glazbu s radija i gramofonskih ploča sazrijevao, kako je i zašto stapao rock & roll sa soulom; zbog čega je napustio dobro plaćene svirke kao izvođač tuđih hitova da bi se posvetio nikako plaćenim koncertima s vlastitim pjesmama… Kako je s prijateljima i kolegama stvarao neponovljivi E Street Band i svoja remek djela, naučio raditi najveličanstvenije koncerte s kojima se više – ovo govorim ja, a ne on jer je Bruce preskroman u svom uspjehu – nisu mogli mjeriti ni njegovi heroji Stonesi. Kako je od malog talijansko-irskog luzera s ruba New Jerseyja u konačnici postao najveći američki heroj kojeg beskrajno obožavaju i s kojim se svakodnevno poistovjećuju milijuni ljudi diljem svijeta. Njegov životni put je epski, ali na svoj način i život svakog od nas’, istaknuo je Dragaš, napominjući kako je ovo važna i poučna publicistika te da će svatko moći pronaći neki intiman trenutak u kojem se može poistovjetiti sa Springsteenom.

A intiman trenutak i to uživo, svakako je imala obožavateljica Sanja – na koncertu u Padovi je Springsteen odabrao baš nju da zapleše s njim na pozornici.

Urednica izdanja Adriana Piteša je ukratko približila koncept knjige i na koji je način Springsteen povezao knjigu i CD: ‘Knjiga ima tri velika poglavlja: ‘Growin´Up’, ‘Born To Run’ i ‘Living Proof’ koja su nazvana po nazivima pjesama i prate Springsteenov život od djetinjstva. Uz to mnoge su pjesme dobile posebna poglavlja.’bruce-springsteen-publikaBranko Komljenović, direktor Menarta naglasio je kako je posebnost i najveće bogatstvo ove kompilacije činjenica da je Springsteen sam birao pjesme među kojima je i još do sada pet neobjavljenih pjesama. Za prijevod knjige pobrinuli su se Lada Furlan Zaborac i Dražen Čulić.

CD ‘Chapter And Verse’ (Sony Music/Menart) objavljen je na 67. rođendan rođendan Brucea Springsteena, 23. rujna. Album ‘Chapter and Verse’ uključuje 18 pjesama od kojih pet još nikada nije bilo objavljeno. Springsteen je odabrao pjesme koje reflektiraju teme i dijelove autobiografije. Kompilacija počinje s dvije pjesme iz The Castiles, ere Springsteena tinejdžera, a završava s ‘Wrecking Ball’ iz 2012. Pjesme prate njegovu glazbenu povijest od najranijih dana i pričaju priču koja je paralelna s onom u knjizi. Demo snimke ‘Henry Boy’ i ‘Growin’ Up’ nastale su 1972., prije nego je Springsteen počeo snimati ‘Greetings From Asbury Park, N.J.’. Izdanje je dostupno kao CD i ploča te uključuje rijetke fotke i stihove.

M. R. / Foto: Vedran Metelko


bruce-springsteen_knjiga-i-cd
Bruce Springsteen: Album Chapter and Verse za 67. rođendan

Bruce Springsteen
Bruce Springsteen: Kolekcija 3 CD-a i 4 DVD-a
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,