Prvi roman Mani Gotovac: Snebivaš me

Prva dama hrvatskog kazališta, kako neki nazivaju Mani Gotovac, nedavno je na zagrebačkom Interliberu predstavila svoj prvi roman ‘Snebivaš me’. Sada će to učiniti i u Megastoreu (četvrtak, 10. prosinca u 19 sati), a promocija će se razlikovati od uobičajenog formata jer je zamišljena kao glazbeno-scensko događanje. Na događanje dolaze brojne osobe s književne, kulturne i javne scene, a sudjeluju Judita Franković, Milana Vuković Runjić, Velimir Visković i drugi.
Mani Gotovac-Snebivaš meNakon prvih dviju autobiografsko-memoarskih uspješnica, Mani Gotovac prvi put, u izdanju Profila, objavljuje fikcijsku prozu – roman. Pri tome se služi narativnim tehnikama različitih žanrova: stvarnosnom prozom, dramskim dijalozima, lirskim pasažima, bajkom, elementima trilera… Sve se to umrežuje i spaja autoričinim prepoznatljivim rukopisom koji je emotivan, jezgrovit i strastven.

Roman nosi naslov: ‘Snebivaš me’. Nije posrijedi samo nepravilan gramatički oblik povratnog glagola snebivati se, nego i svojevrsni oksimoron. Snebivaš me znači istodobno: dovodiš me u nedoumicu, skandaliziraš me, užasavaš me, ali i – zadivljuješ me neobičnošću svoje pojave.

U romanu autorica slijedi sudbinu triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi i njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina; od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. Među brojnim izmišljenim likovima pojavljuju se i stvarne osobe poznate iz javnog života, poput Vanesse Redgrave, Vinka Brešana ili Angeline Jolie i mnogih drugih.

Riječ je o obiteljskom, ali, prije svega, o ljubavnom romanu jer autorica u ljubavi prepoznaje temeljnu energiju koja daje smisao ljudskom životu. Riječ je o romanu hrabrom, bez tabua, izazivačkom, kao uvijek kad piše Mani Gotovac.

S. S.


Mani Gotovac-Ona, teatar

Dokumentarac o Mani Gotovac: Ona, teatar


Mani Gotovac, Profil, 2014, predstavljanje knjige. Foto: Mario Topić
Mani Gotovac: Na promociji nitko nije falio

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,