Prvi solistički nastup pobjednika Papandopula

U zagrebačkoj dvorani Lisinski održan je koncert pobjednika natjecanja Papandopulo. Najbolji mladi umjetnici Hrvatske – Ana Batinica (flauta), Goran Jurković (saksofon), Abdul-Aziz Hussein (klarinet) i Katarina Kutnar (violina) besprijekorno su odradili solistički nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom maestra Tončija Bilića.pobjednici-papandopulaNa programu su bila djela Wolfganga Amadeusa Mozarta: Koncert za flautu i orkestar u G -duru, K.313, Pavla Dešpalja: Koncert za alt saksofon i orkestar, Aarona Coplanda: Koncert za klarinet i orkestar te Petra Iljiča Čajkovskog: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op.35. Time je završeno 5. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo na kojem je bilo prijavljeno 59 natjecatelja do 30 godina starosti.

Natjecanje Papandopulo je godišnja manifestacija koja se održava u više natjecateljskih kategorija s osnovnim ciljem pružiti priliku mladim glazbenicima u Hrvatskoj da se tijekom školovanja te neposredno po završetku, upoznaju sa složenošću svjetske glazbene scene kroz pripreme i sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima, a potom i nastupima na hrvatskim i svjetskim pozornicama.

Uspjeh takvih nastojanja dokazuje činjenica da su na ovogodišnjem natjecanju odabrani glazbenici koji će, vjerojatno, kao i laureati prethodnih natjecanja imati niz nastupa te osvojiti zapažene nagrade u zemlji i inozemstvu, u čemu im je Natjecanje Papandopulo pomoglo.

Prvo takvo iskušenje čeka laureate u kategoriji violine u veljači 2017. na Mađunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu. Na posljednjem Natjecanju Huml 2013. u finale su ušla čak dvojica finalista Natjecanja Papandopulo, a Sho Akamatsu je naposljetku osvojio drugu nagradu.

6. Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo održat će se u Zagrebu od 25. rujna do 1. listopada 2017. za kategorije: klavir, solo pjevanje, rog, truba, trombon i tuba.

U. N.


papandopulo-natjecanje-pobjednici
Natjecanje Papandopulo: Najbolji mladi glazbenici
Tagged: , , , , , , , , , ,