Prvo zagrebačko more knjiga

Izdavačka kuća Lumen ovoga ljeta u Zagreb dovodi more – Prvo zagrebačko more knjiga! U sklopu te jedinstvene kulturno-zabavne manifestacije koja će se održati od 3. do 5. srpnja na plaži Zrinjevac, zagrebačkim građanima i turistima na raspolaganju će biti stotinjak popularnih naslova iz svjetske književnosti i publicistike, na hrvatskom i engleskom jeziku, koje mogu besplatno prolistati i pročitati.
More knjiga-ZrinjevacŽeleći popularizirati čitanje kao zabavnu aktivnost, Lumen se na Zrinjevcu pobrinuo za nesvakidašnju scenografiju u kojoj, uz knjige, dominiraju pijesak, ležaljke i suncobrani. Zainteresirani mogu zauzeti ljetne rekvizite i u ugodnoj hladovini, na pješčanoj plaži od 80 m2 u središtu grada, uz dobru glazbu besplatno uživati u čitanju najnovijih svjetskih bestselera.

Plaža se otvara u petak u 11 sati (subotu i nedjelju od 10), a zabava traje sva tri dana do 21 sat. Posebne pogodnosti očekuju vas  svaki dan između 18 i 21 sat, kada je na programu Book & cocktail happy hour, sa sniženim cijenama Lumenovih knjiga. Osim uživanja u čitanju, posjetitelji mogu isprobati i specijalnu ponudu koktela, među kojima se izdvajaju:  ‘Bridget Jones’, ‘T.A.J.N.E.’, ‘Legenda’, ‘Između dva svijeta’, ‘Hladna magija’, ‘Mary Shelley’, ‘Gospođa Hemingway’ i ‘Katarina Medici’… Uzbudljivi ljetni napitci osmišljeni su prema književnim poslasticama izdavačke kuće Lumen.

Dodatna živost na plaži Zrinjevac zajamčena je s face paintingom (u subotu od 13 do 15 i nedjelju od 12 do 14), a interes posjetitelja zasigurno će privući i Lumenov nagradni kviz (u nedjelju u 18 sati) u kojemu je glavni zgoditak vikend na Jadranu.

Cilj manifestacije je probuditi strast prema čitanju i ujedno ponuditi zanimljiv kulturni sadržaj u ljetnim danima, kada takvih sadržaja u gradu kronično nedostaje. Srpanj je najjači turistički mjesec u kojem Zagreb posjeti više od 120.000 posjetitelja. Slika zagrebačkih građana koji čitaju knjige s nogama u pijesku u jednom od najomiljenijih gradskih parkova – atraktivna je turistička slika moderne metropole kakvu bismo s ponosom poslali u svijet.

Zagrebu općenito nedostaje javnih manifestacija povezanih s čitanjem, pa je Lumenova akcija doprinos nacionalnoj kampanji za poticanje čitanja. Pad interesa za knjigu i čitanje, potvrđen u relevantnim domaćim istraživanjima, vezan je i uz nedovoljnu dostupnost knjige odnosno smanjenu kupovnu moć hrvatskih građana. Stoga je Lumenovo javno čitanje na Zrinjevcu jedinstvena prilika da svaki građanin, barem na tri ljetna dana, ima besplatan i jednostavan pristup knjizi.

Ako ovoga ljeta ne idete na more, nema potrebe da zabijate glavu u pijesak. Uživajte u moru knjiga na gradskoj plaži Zrinjevac!

J. M.

Tagged: , , , , , , , , ,