Punk je živ: Gang Of Four

Kultni britanski post punk bend Gang Of Four nastupit će u Velikom pogonu Tvornice kulture 24. travnja.Gang Of FourVeza Gang Of Four i Zagreba čvrsta je još od 15. svibnja 1981. kad je bend predvođen gitaristom Andyjem Gillom, karizmatičnim vokalom Johnom Kingom, basistom Daveom Allenom i bubnjarom Hugom Burnhamom nastupio na Zagrebačkom Bijenalu. U krcatom Domu sportova predgrupe su im bili Haustor i Šarlo akrobata, a koncert je zapamćen kao jedno od najupečatljivijih stranih gostovanja u bivšoj državi.

Utjecaj kojeg je Gang Of Four ostavio na tadašnje glazbenike ovih prostora nije ništa neobično jer je isti efekt imao i na njihove kolege diljem svijeta. Tih 80-tih i ranih 90-tih GOF su svojim oštrim tekstovima umotanim u mješavinu punka, rocka, duba i funka među svoje sljedbenike uključili Michaela Stipea, Fleu (RHCP) i Kurta Cobaina. Pečat benda osjetio se jako i u gitarističkoj sceni koja je eksplodirala sredinom prošlog desetljeća, pogotovo kod artista kao što su Franz Ferdinand, The Rapture, Bloc Party, Radio 4 i Liars. Urednik magazina Rolling Stone, David Fricke, nazvao ih je ‘vjerojatno najbolje politički motiviranim bendom u rock&rollu’.

Sve skupa buknulo je 1979. prvim singlom ‘Damaged Goods’ s antologijskog albuma ‘Entertainment!’ kojeg mnogi svrstavaju visoko na popisu najboljih albuma punk i postpunk ere. Sličan uspjeh ostvaruju i nasljednikom ‘Solid Gold’ te EP-jevima ‘Yellow’ i ‘Another Day / Another Dollar’ na kojem se nalazi odličan singl ‘To Hell With Poverty’. Treće studijski izdanje, ‘Songs Of The Free’ iz 1982. prolazi malo slabije, ali uspjeva izbaciti još jedan važan song GOF repertoara – ‘I Love A Man In A Uniform’.

Nakon albuma ‘Hard’ 1983. grupa ulazi u nestabilno razdoblje i u sljedećih 20 godina objavljuje svega dva izdanja (‘Mall’ 1991. i ‘Shrinkwrapped’ 1995.). Jači povratak označio je izlazak nanovo snimljenih pjesama na ploči ‘Return The Gift’ 2005., ali do potpuno novh pjesama trebalo je pričekati još šest sezona kada puštaju album ‘Content’.

U Zagreb se Gang Of Four vraćaju šest godina nakon nezaboravnog nastupa u punom ‘Pauku’, a sve u sklopu velike turneje na kojoj će promovirati album ‘What Happens Next’.

Tagged: , , , , , ,