Punk’s not dead: Film o Sex Pistolsima

Četrdeset je godina prošlo od prvog nastupa skupine Paraf u Rijeci, a Art-kino se priključuje obilježavanju četiri desetljeća punka u Rijeci projekcijom rockumentarca o jednom od najozloglašenijih glazbenih skupina svih vremena – Sex Pistolsima.Prvi koncert riječke skupine Paraf održao se 22. ožujka 1978. godine u Circolu i zauvijek promijenio tadašnje shvaćanje glazbe na ovim prostorima. Povodom obljetnice tog događaja u Rijeci se odvija niz manifestacija, a Art-kino se pridružuje obilježavanju četiri desetljeća punka projekcijom dokumentarnog filma o skupini od koje je sve krenulo – Sex Pistolsima. Bend je postojao svega 26 mjeseci i snimili su samo jedan album, no zauvijek su promijenili lice glazbe.

Film Juliena Templea ‘The Filth And The Fury’ intiman je i šokantan portret jedne od najozloglašenijih skupina svih vremena. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća pratimo Sex Pistolse od njihovih početaka u smećem zatrpanim uličicama Londona, preko razapinjanja u medijima, idoliziranja stotina tisuća fanova diljem svijeta te u konačnici implozije na turneji u SAD-u. Ovo je priča o bendu koji je pljuvao po svojim fanovima, vrijeđao medije, probadao se zihericama na pozornici te na kraju izdao samo jedan studijski album.

Poznat kao bend kojeg su svi mrzili, od medija, roditelja, političara te drugih glazbenika, nikad nisu imali period onog što bi se moglo nazvati uspjehom. U klubovima su uvijek bili angažirani pod lažnim imenima, a članovi su se nalazili na rubu siromaštva. Mnogi za njihove probleme i konačan raspad krive njihovog menadžera, dok neki krive i same članove. Temple u ovom filmu uz arhivske snimke intervjua i nastupa miješa snimke razgovora vođenih u sadašnjosti. Mitovi su razbijeni i riječi članova benda se čuju po prvi put otkako su se, jednom zauvijek, odvojili od svog egocentričnog menadžera Malcolma McLarena.

Na riječkom Korzu je postavljena izložba fotografija koje predstavljaju najznačajnije trenutke djelovanja Parafa, a slijede i obnavljanje grafita kod parka Nikole Hosta, tribina o punku te prigodan koncert.

A. K.


Tagged: , , , , , , , ,