Puskás Mađarska: Dokumentarac o legendarnom nogometašu

Projekcija dokumentarnog filma ‘Puskás Mađarska’ o najslavnijem mađarskom nogometašu Ferencu Puskásu održat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac u srijedu, 3. listopada (19 sati).

Biografiju kapetana mađarske Zlatne momčadi, jednoj od najvećih legendi svjetskog nogometa, režirao je istaknuti redatelj dokumentaraca Tamás Almási, a film je osvojio brojne nagrade na mađarskim i međunarodnim festivalima.

Nakon sovjetskog gušenja mađarske revolucije veliki je igrač postao nepoželjna osoba u vlastitoj zemlji. Narednih desetljeća putuje svijetom, svugdje osvajajući nagrade i postižući vrhunske rezultate.

Ambiciozan dokumentarac koji na pregledan način prikazuje fascinantnu životnu priču nogometne legende. Sačinjen od rijetkog arhivskog materijala, s cijelim niza intervjua s relevantnim svjedocima vremena, od Puskásevih poznanika, članova obitelji do kolega, poput di Stefana, Peléa, Beckenbauera ili Alexa Fergusona, film nudi portret talentiranog sportaša i čovjeka od integriteta koji živi u politički iznimno nestabilnom vremenu. Osim u uzbudljivim crtama oslikanog sportskog konteksta, koji bi se trebao svidjeti svim ljubiteljima nogometa, film efektno predstavlja i političko-društvenu dimenziju Puskáseva života. Posebno ga obilježavaju arhivske snimke s nogometnih terena, a pogotovo je zanimljivo što možemo vidjeti kako u finalu Olimpijskih igara 1952., Vladimir Beara, veliki golman Hajduka i jugoslavenske reprezentacije, brani jedanaesterac velikom Puskásu. Brojne prepričane anegdote, pak, oslikavaju igrača kao dobrohotnog čovjeka od krvi i mesa, kojemu je uživanje u životu veći dio karijere išlo upareno sa sportskim uspjesima. Ta intimnost daje dodatni sloj jednoj fascinantnoj ličnosti, ali i vrijednost samom dokumentarcu.

K. T.

Tagged: , , , , , , , , , , ,