Put u srce Njemačke: Quedlinburg, Dessau, Worlitz…

Na 42. skupu Njemačke turističke zajednice (GTM) u Magdeburgu, na kojem su se okupili brojni novinari i touroperateri iz cijelog svijeta, organizirano je nekoliko putovanja u najbližu okolicu. Tako smo prvoga dana posjetili Quedlinburg, mjesto pod zaštitom UNESCO-a od 1994. godine kao grada svjetske kulturne baštine.QuedlinburgTaj grad se nalazi na tzv. Romanskom putu u Saksoniji (Saskoj) koji godišnje posjeti oko 1,5 milijun turista. Quedlinburg sa crkvom sv. Servatiusa, Naumburška katedrala koju je izgradio nepoznati naumburški majstor porijekom iz Francuske, Merseburška katedrala iz koje potječu merseburške inkantacije, Neunburški dvorac kraj Freiburga, sv. Norbert i sv. Brun od Querfurta… da samo taksativno nabrojim što se može vidjeti u ovoj maloj (površinski) pokrajini, a koju Nijemci i ostatak svijeta nazivaju srcem Njemačke.

U takvom jednom gradiću, Quedlinburgu, proveli smo, sigurno nedovoljnih, četiri-pet sati. Ipak, dovoljno da u crkvi sv. Servatiusa osjetimo, uz koralne napjeve koje nam je izveo opat Georg, mistiku 10. stoljeća kada je ovdje 919. godine okrunjen saksonski vođa Heinrich. Tu nas je prvi puta pozdravila i direktorica Germany travela, Petra Hedorfer. U Quedlinburgu je i danas sačuvano oko 2000 izvanredno lijepih kuća tradicionalno građenih – pola od drveta a pola od čvrstog materijala. Zaista vas izbezumi tolika ljepota. Jer kad pomislite da ste fotgrafirali dosta objekata, nailaze još zanimljivije i atraktivnije građevine. Mislim da kroz četiri dana boravka u Njemačkoj nismo nigdje više ‘ispucali fotki’ no u tom gradiću.

Sv. ServatiusQuedlinburg je smješten na rubnom dijelu Harz planina. Tamo su nas dočekale osobe odjevene poput vještica, jer je ovaj kraj poznat po turističkim događanjima. U obližnjem Thaleu na Vještičjem trgu, tijekom godine se održavaju turističke fešte u toj maniri. Na uzvisini koja dominira Quedlinburgom, smješetna je katedrala sv. Servatiusa. Posebna je atrakcija blago u njihovim trezorima gdje se nalaze mnogi predmeti iskovani od zlata, umjetnine od slonovače, kristalne posude i najstariji preživjeli sag u srednjoj Europi kojeg se datira u 12. stoljeće.

Quedlinburg-bubnjariTu su krunjeni i pokapani prvi njemački kraljevi i vladari iz dinastije Otta. Prije početka svečane večere, domaćini su nas darivali vrećicama soli iz Hallea. Za večerom koja je bila u znaku specijaliteta toga kraja i šire, glazbeni dio programa su ispunile poznate operne arije, a na samom kraju nastupila je grupa bubnjara, koji su se predstavili kao vrhunski glazbenici i vježbači – u stilu cirque de soleila. Quedlinburg je nestvarno mjesto koje je ostalo, na svu sreću, sačuvano tijekom svih stoljeća od postanka što nije bio slučaj s nekim gradovima u istoj pokrajini.

Trećega dana našega boravka otputovali smo u Dessau i njegovu okolicu, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata gotovo sravnjen sa zemljom, jer su tu bile tvornice oružja od kojih i danas znamo za Junkers ali u izradi strojeva u mirnodobske svrhe, primjerice, bojleri.

Bauhaus -DessauDessau će ostati trajno obilježen u svjetskoj kulturnoj povijesti po prvom velikom objektu – zgradi Waltera Gropiusa, Bauhausu iz 1926. Gropius 1925 iz Weimara dolazi u Dessau koji je u to doba značajan industrijski centar. Bila je to dobra okolnost jer financijskih sredstava nije nedostajalo da započne gradnja Bauhausa koja je dovršena 1926. godine. U tim kreacijama, uz Gropiusa, sudjeluju da nabrojim samo neke: Georg Muche, Herbert Bayer, Marcel Breuer, Vasilij Kandinsky, Oscar Schlemmer, Paul Klee… Radovi bauhausovaca su dali razvojini impuls arhitekturi, dizajnu i primijenjenoj umjetnosti ne samo u Njemačkoj nego i u cijelom svijetu. I danas se u zgradi odvija edukacija studenata, koji i stanuju ondje, na tragu učitelja s početka 20. stoljeća. Imaginacija Bauhausa je snažno utjecala i na hrvatsku arhitekturu i dizajn. Hrvatska umjetnica Ivana Tomljenović Meler prekinula je studij u Beču i 1929. počela studirati u Bauhausu. Otišla je nakon dvije godine, jer je pod političkim pritiskom morao otići njezin profesor Hannes Meyer, koji je imao velikog utjecaja na nju. Poznati su njezini radovi na područji fotografije i scenografije inspirirani boravkom u Bauhausu.

Sjedili smo na stolcima dizajniranim ondje, vidjeli radijatore postavljene na sredinu zida, multiplicirajuću dvoranu za predavanja i glumačke izvedbe, prozore koji se sinkronizirano otvaraju potezom ruke s jednog mjesta i mnogo drugih stvari. Bili smo u radnoj kancelariji Waltera Gropiusa, koja se nalazi na svojevrsnom mostu između dvije zgrade. Voditeljica nas je sve iznenadila otvorivši ormar u čijoj unutrašnjosti se nalazio lavabo – osobni predmeti i odjeća vlasnika. I Bauhaus je mjesto vrijedno dugog sjećanja.

Worlitz-ručak u podrumuOdlazimo iz Dessaua u obližnji Worlitz kojega s pravom nazivaju gradom i vrtom istovremeno. Cijela pokrajina Saksonija Anhalt poznata je po zelenilu i ekologiji. Magdeburg je na drugom mjestu u Njemačkoj iznad Hannovera. Na 112 hekatara Worlitz vrtova nalazi se jezero s cijelim nizom građevina. Friedrich Franz (1740.-1817.) nakon putovanja u Englesku, Italiju, Francusku, Švicarsku i Nizozemsku te proučavanja tamošnjih parkova, odlučio je sagraditi svoj park. Graditelji su konstruirali niz mostova, postavili mnoštvo kipova iz područja umjetnosti, filozofije i povijesti. Na kamenom otoku kamenje je doveženo sa svih strana, sagrađena je Vila Hamilton iznad koje je svojevrsna mogila od stijenja. U podrumskim prostorijama građenima od cigle, organizatori su nam priredili nezaboravan ručak. Vožnja gondolom po jezeru omogućila nam je da vidimo s jedne i druge strane neke od brojnih znamenitosti: Hram cvijeća, Gotičku kuću, Panteon, Sinagogu… i skoro da zaboravim veliki vinski podrum gazde Friedricha.

U neposrednoj blizini parka nalazi se veliki posjed Narančasto drvo (Oranien Baum) kojeg je osnovala Henrietta Catharina (1637.-1708.), a nazvan je tako jer je građen u nizozemskom stilu s kraja 17. stoljeća. Sjajno arhitektonski riješeno imanje sa svim potrebnim radnim prostorijama, ali i malom crkvom. U kasnijem razdoblju krajem 18. stoljeća, dio baroknog parka je preoblikovan u anglo-kineski vrt. Ovaj posjet parku prirode je na najbolji način potvrdio ovogodišnju temu skupa, a to su priroda i prirodne ljepote Njemačke. U sljedećem nastavku govorim o centralnom mjestu događanja 42. og GTM-a – Magdeburgu glavnom gradu pokrajine Saksonije Anhalt.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Njemačka-Quedlimburg
Njemačka – europska turistička velesila
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,