Putevima bokeljskih Hrvata u Mimari

Prijateljstvo, razumijevanje i očuvanje kulturne baštine odlike su međunarodnog projekta Putevima bokeljskih Hrvata. Projekt se drugu godinu zaredom održava pod supokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.Atrij zagrebačkog Muzeja Mimara bio je ispunjen do posljednjeg mjesta na predstavljanju Zajednice bokeljskih Hrvata. Zanimljivi govornici dali su nadu u bolju budućnost, bolje razumijevanje i veću zaštitu kulturnog nasljeđa Boke kotorske.

‘Projekt Putevima bokeljskih Hrvata, podržan od strane Predsjednika Crne Gore i Predsjednice Hrvatske jasno oslikava njihovu, ali i volju država i naroda koje predstavljaju da se očuva, razvija i prenosi etnički i kulturni identitet crnogorske i hrvatske manjine, a sve u duhu interkulturalnog dijaloga i tolerancije svojstvenog demokratskim društvima’, izjavio je Boris Bastijančić, posebni izaslanik crnogorskog predsjednika.

Zajednicu bokeljskih Hrvata utemeljili su Hrvati porijeklom iz Boke kotorske i prijatelji Boke, koji žive i djeluju u Hrvatskoj, a otvorena je za članstvo i svim prijateljima Boke kotorske neovisno o vjeri i naciji. Temeljni ciljevi Zajednice su okupljanje bokeljskih Hrvata sa stalnim prebivalištem u Hrvatskoj i prijatelja Boke, očuvanje zavičajnog identiteta Hrvatica i Hrvata iz Boke kotorske koji žive u Hrvatskoj i dijaspori, suradnja s Hrvatima u Boki, ali i suradnja s relevantnim institucijama Hrvatske i Crne Gore te Europske unije i UN-a.

‘Zajednica je osnovana na inicijativu velikog broj hrvatskih Bokelja koji su osjetili potrebu da se konačno nešto učini na razini čitave Hrvatske. Osnovni cilj je sačuvati nacionalni i vjerski identitet Bokelja, njihova nematerijalna, kulturna i znanstvena dobra. Naš je zadatak promovirati i prezentirati naše običaje te naglasiti da se Crna Gora može ponositi bokeljskim Hrvatima i njihovom se baštinom prezentirati u svijetu. Prvi projekt Zajednice je skupljanje podataka da vidimo koliko nas Hrvata iz Boke kotorske živi u Hrvatskoj, a to je prema procjenama brojka oko deset tisuća ljudi’, izjavio je predsjednik Zajednice Srećko Đuranović.

‘Institucije Hrvata u Crnoj Gori davat će potporu svim organizacijama koje se u sadržajnom i bitnom smislu bore za očuvanje hrvatskog identiteta i očuvanje identiteta Bokelja gdje god oni bili!’ iz,javio je Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Crne Gore

Večer u Muzeju Mimara završila je promocijom zbirke pjesama ‘Crta na dlanu’ profesorice Vande Babić, koja je porijeklom iz Boke Kotorske. ‘Umjetnost je ono što nas podsjeća koliko smo prolazni i u tome koliko smo snažni i koliko nas ima i kad nas nema i ne bude. Uronjeno u bojama ljubavi upravo je to ono što nam je činiti. Dijeliti se u milijun ljepota, zagrljaja, dobrih želja. Onog drugog, zavisti i jala ima i previše!’, izjavila je Vanda Babić.

T. D. / Foto: Filip Popović

Tagged: , , , , , ,