Puž: Humanitarna predstava za djecu azilanata

Humanitarna akcija kojom je zagrebačko kazalište Mala scena započelo program u novoj godini ispunila je očekivanja te djeci azilanata omogućila priliku da sudjeluju u aktivnostima lokalne zajednice i na taj način uče hrvatski jezik. Nesebičnim činom kupnje ulaznica, zagrebačka publika pokazala je kako zaista ima veliko srce, dok se ekipa iz predstave ‘Puž’ odlučila odreći honorara i tako darovati predstavu najnevinijima – djeci azilanata koji se zbog nasilja u svojoj domovini danas nalaze daleko od svojeg doma, u Zagrebu.

Nuri Al Ahmed, prevoditelj u Isusovačkoj službe za izbjeglice, rekao je: ‘Hvala kazalištu Mala scena i Global Shapersima što su ovu predstavu poklonili malim tražiteljima azila koji su se u potpunosti uživjeli u scenu i glumce. Ovaj dolazak u kazalište za njih je bilo jedno novo iskustvo koje su prepričavali cijelo vrijeme prilikom povratka u Prihvatilište za tražitelja azila. Predstava je razigrala njihovu maštu, a druženja nakon ih je razveselilo. Drago mi što smo im mogli omogućiti radosnu subotu i potaknuli ih da budu kreativniji, otvoreniji, da uče i da upijaju razna pozitivna iskustva. U Isusovačkoj službi za izbjeglice rad s djecom nam je jedan od primarnih aktivnosti i iz toga razloga trudimo se kroz igru educirati djecu, učiti ih hrvatski jezik, kako se ponašati prema drugoj djeci, razvijati njihovu kreativnost i toleranciju. Dobrotvornom akcijom u organizaciji Male scene i udruge Global Shapers Zagreb, koja je već i ranije pomagala imigrantima u Hrvatskoj, skupljeno je 3.955 kuna koje će ovih dana biti donirane Isusovačkoj službi za izbjeglice čija je misija pratiti, služiti i zagovarati prava nasilno raseljenih osoba. Prihod će iskoristiti na nužne potrepštine koje će djeci azilanata omogućiti ljepši, lagodniji i kvalitetniji život.

Hvaljena predstava, autorice Maje Hrgović u režiji poznatog koreografa i redatelja Staše Zurovca, priča je o maštovitom dječaku koji u svemu što ga okružuje prepoznaje čaroliju života.

Bajkovita i vizualno atraktivna predstava ispunjena glazbenim brojevima istoga dana proslavila je i 50. izvedbu nakon čega je uslijedilo druženje uz tortu koje je itekako razveselilo svu djecu, na što je jedanaestogodišnji Ali rekao: ‘Predstava mi se jako svidjela i sve sam razumio. Volim kada nas vode izvan Prihvatilišta na različite događaje i nadam se da ćemo uskoro ponovno ići gledati neku predstavu. Kada smo se vraćali kući, svi smo bili jako veseli i kada sam došao u Prihvatilište odmah sam roditeljima ispričao sve o dječaku u predstavi.’

M. S.


Tagged: , , , , , , , , , , ,