Rasprodan koncert Joan Baez

Koncert kraljice folk glazbe Joan Baez, koji će se održati u nedjelju 19. listopada u kinu SC-a u Zagrebu, rasprodan je do posljednjeg mjesta.Joan BaezInteres za glazbom ove velike umjetnice i glazbene ikone i dalje je vrlo velik, baš kao i 2008. godine kada je posljednji puta posjetila Zagreb. Obožavatelji će na koncertu, koji počinje u 20 sati, imati prilike uživati u najvećim hitovima i izvrsnim obradama proizašlim iz njene bogate i 50 godina duge karijere.

Joan Baez iza sebe, osim fascinantne glazbene prošlosti i brojnih nagrada, ima ljubavne veze s dvije iznimne ličnosti – Bobom Dylanom i Steveom Jobsom.

Joan i Bob upoznali su se u New Yorku davne 1963. godine nakon čega ubrzo ostvaruju ljubavnu vezu te počinju zajedno nastupati. Oboje su bili istaknuti sudionici raznih pokreta za građanska prava, pa su tako zajedno sudjelovali i u velikom pohodu na kojem je Martin Luther King održao svoj slavni govor. Kako je u to vrijeme Dylan tek započinjao karijeru, Joan je bila ta koja ga je predstavila široj folk javnosti. Jedan od njezinih najvećih hitova ‘Diamonds and Rust’ posvećen je upravno njemu. Nakon dvije godine Dylan je okončao njihovu vezu, a čak 44 godine poslije javno joj se ispričao za način na koji je to učinio, na premijernom prikazivanju dokumentarca o njezinoj životnoj priči ‘Joan Baez: How Sweet the Sound’ u Torontu.

Joan se s osnivačem Applea, Steveom Jobsom, upoznala 1982. godine, kada je njemu bilo 27 godina, a njoj 41. U svojoj biografiji koju je pisao Walter Isaacson, Jobs je izjavio da je to bila ‘ozbiljna veza između dvoje slučajnih prijatelja koji su postali ljubavnici’. Neki njegovi prijatelji smatraju da ga je Joan privukla zbog veze s Dylanom, kojim je Jobs oduvijek bio fasciniran. Veza je okončana kada je postalo jasno da Jobs želi djecu, a Joan ne.

U sklopu mnogih turneja po SAD-u i šire, u posljednje vrijeme ističe se ulazak njezina debi albuma ‘Joan Baez’ iz 1960. u Grammy Hall of Fame te posebno priznanje dobiveno 2012. godine od Amnesty Internationala za izniman doprinos globalnoj borbi za ljudska prava. Među brojnim priznanjima koje je osvojila, Joan je ponosna vlasnica nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Recording Academy. Album iz 2008. godine ‘Day After Tomorrow’ dobio je pohvale glazbenih kritičara i bio nominiran za Grammyja.

Outbox


Pročitajte još: Joan Baez: Koncert u Zagrebu


Tagged: , , , , , , , ,