Razotkrivanje s Ljudmilom Ulickom

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, bit će održana tribina s najčitanijom ruskom autoricom današnjice Ljudmilom Ulickom u povodu objavljivanja njezina romana ‘Daniel Stein, prevoditelj’.
Daniel-Stein-prevoditeljRazgovor s autoricom u četvrtak 12. prosinca u 18 sati, uz simultani prijevod s ruskog, vodit će Seid Serdarević. Ulaz je besplatan, a knjiga s autoričinim potpisom može se kupiti uz popust.

Jednodušno prihvaćen od publike i kritike diljem svijeta, ‘Daniel Stein, prevoditelj’ po mnogima je najznačajniji ruski roman našega vremena.

Priča o nevjerojatnom životnom putu poljskog Židova Daniela Steina, koji tijekom Drugog svjetskog rata svoje sunarodnjake spašava radeći kao prevoditelj za Gestapo, temeljena je na stvarnim događajima i puna je čudâ – čuda vjere i čuda ljudskosti. Jer, i kad izbjegava smaknuća i pridružuje se partizanima, i kad prelazi na katoličanstvo i odlazi u Izrael, gdje obnavlja drevnu Jakovljevu crkvu – Daniel Stein junak je samo zato što je čovjek: jedinstven i pun proturječja. A upravo tu – u iskazivanju svega što jesmo – do izražaja dolaze mudrost i spisateljsko umijeće Ljudmile Ulicke. Ona priča priču o čudu našega života za koje nam – da bismo ga prepoznali i razumjeli – ponekad treba prevoditelj.

Ljudmila Ulicka rođena je 1943. u evakuaciji u Baškiriji i odrasla u Moskvi, gdje je nakon završetka studija Ljudmila Ulickaradila u genetičkom laboratoriju. Otpuštena je zbog pretipkavanja samizdata, nakon čega radi u kazalištu, piše crtice i tekstove za djecu. Priče počinje objavljivati krajem 80-ih u časopisima te se potpuno posvećuje pisanju proze. Stil joj je na tragu ruskog realizma, piše najčešće iz ženske perspektive o međuljudskim i obiteljskim odnosima, a likovi su joj kompleksni i zaokruženi. Za svoje romane i zbirke priča osvojila je brojne nagrade, a najvažnija su joj djela pripovijest ‘Sonječka’ i romani ‘Medeja i njezina djeca’, ‘Veseli sprovod’, ‘Slučaj Kukocki’, ‘Daniel Stein, prevoditelj’, ‘Iskreno vaš’, ‘Šurik’ i dr.

Fraktura

Tagged: , , , , , , , , , ,