Razvoj turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji

Na natječaju Hrvatske turističke zajednice za dodjelu sredstava iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije odobreno je  780.000 kuna za razvoj turizma.Vinorodni krajevi, naplavne ravni, gorja, rijeke, pitki izvori i ljekovita voda Termi Topusko najvažnija su turistička odredišta županije. Četiri odobrena programa potaknut će razvoj novih oblika turizma, privlačenje domaćih i stranih turista,te promicanje brige za zdravlje.

Nakon potresa treba pregledati i obnoviti biciklističke staze i obnoviti signalizaciju. Drugi dio tih programa usmjeren je prema dugogodišnjoj tradiciji uzgoja autohtone pasmine konja posavca u županiji te za razvoj i unapređenje konjičkih staza, što je i pogodnost za sve uzgajivače.

Razvoj tematske turističke staze Camino Banovina omogućit će cjelogodišnju turističku ponudu. Riječ je o integralnom dijelu hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova – Camino de Santiago, mreže hodočasničkih puteva koji vode prema svetištu sv. Jakova u Santiagu de Composteli pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe.

Na natječaj su prijavljena četiri projekta koja su i odobrena:
– Razvoj cikloturističke destinacije Sisačko-moslavačke županije,
– Promjena percepcije Sisačko-moslavačke županije u poželjnu i zanimljivu destinaciju,
– Razvoj konjičkih turističkih staza Sisačko-moslavačke županije,
– Camino Banovina – tematska turistička staza.

Područje Banovine i Pokuplja privlače posjetitelje i baštinom. Umjetnost graditeljstva, posebice drvenih kapela zanimaju vjernike i turiste. Sisačko-moslavačka županija ima i bogatu gastro ponudu lokalnih OPG-a. Tematska turistička staza Camino de Santiago korak je prema smještanju Banovine na turističku kartu Europe.

‘Neizostavan je i Park prirode Lonjsko polje sa svojim statusom jednog od najvećih i najočuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi, koji je okosnica privlačenja turista koji su voljni i željni istražiti više. Blizina Moslavine, trsnog gorja te dobra cestovna povezanost stvorili su jednu cjelinu koja u turističkom smislu pridonosi razvoju gospodarstva tih krajeva. Cilj nam je trend posjećivanja kontinentalnih krajeva proširiti i na ostale dijelove naše županije koja itekako ima što za pokazati’, istaknuo je župan Ivan Celjak prilikom potpisivanja ugovora.

Sisačko-moslavačka županija ima znatna ulaganja u području turizma kroz energetsku obnovu Lječilišta Topusko, a razvija se i novi zdravstveno-rekreacijski centar. Priprema se i projektna dokumentacija dogradnje Lječilišta Jodno u koje se nije značajno ulagalo od Domovinskog rata, a za koje će se proširiti sadržaj zdravstvenih usluga.

T. R.


Tagged: , , , , , , ,