Rekonstrukcija bitke zagorskih seljaka

Jedna od rijetkih manifestacija koja u veljači okupi na tisuće posjetitelja, a koji joj se vjerno vraćaju i ove godine, priprema se u raskošnom izdanju. Bitka nad bitkama, zabava za sve uzraste, a ujedno i vjerni povijesni prikaz s preko 200 statista ulazi u svoju 11 godinu održavanja, privlačeći sve više posjetitelja iz cijele Hrvatske, a i regije.

Od samih početaka, s autentičnom pričom kojom diše cijeli Gupčev kraj, presvlačeći se u srednjovjekovno ruho pokazuje raskoš domaće ugostiteljske i zabavne ponude. Sam poklič ‘Buna traje’ odjeknuo je širom regije, kao simbol hrabrosti malog čovjeka u borbi protiv ugnjetavanja i nepravde. Družba vitezova Zlatnog kaleža rekonstruirali su ovu povijesnu bitku donoseći uz to i pregršt zabave. Ali nije samo bitka ono što je zanimljivo za vidjeti. Tu su i obrti, zanati, ponuda domaćih specijaliteta i odličan zabavni program tijekom cijelog dana.

Bitka kod Stubice postala je ‘Simply the Best’ manifestacija po ocjeni Udruge hrvatskih putničkih agencija te po mnogima najzabavniji povijesni prikaz na ovim prostorima. Ove godine bitka se odvija 9. veljače i to na samu 446. obljetnicu Velike seljačke bune koja se održala tog dana 1573. godine. Zanimljivi sadržaji kreću već s Puntanjem kmetov 3. veljače od 11 sati. Ispred rodne kuće Matije Gupca u naselju Hižakovec, kod Donje Stubice, okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Bune. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje ‘puntanje kmetov’ tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu. Centralna bitka počinje u 14 sati ove godine ispred Dvorca Stubički Golubovec!

U samoj bitci sudjeluje velik statista i boraca na bojnom polju, vojske će biti opremljene bogatim srednjovjekovnim arsenalom, a Tahijevi puškari izbacivat će iz topova kugle s dimnim efektima. Ukrstit će se pregršt oružja iz tog doba – helebarde, sjekire, pikeovi, bardiše, buzdovani, mačevi, vile, koplja. statisti će krenuti u okršaj i vratiti nas preko 400 godina unazad, kada se na ovim prostorima vodila najveća bitka za pravicu seljaka. Nakon bitke u popodnevnim satima pod šatorom u Parku Jure Stubičanca kreće poznati Buna party, gdje će sve posjetitelje i same sudionike bitke zabavljati Psihomodo pop.

V. M.


Tagged: , , , , , , , , , ,