Ritam ludila: Novi Full Metal Jacket

Film mnogi proglašavaju novim ‘Full Metal Jacketom’

S četrdesetak nagrada na raznim međunarodnim festivalima i od strane raznih kritičarskih udruženja, film ‘Ritam ludila’ (Whiplash) se s razlogom smatra jednim od najboljih filmova 2014. godine.

To su prošloga tjedna potvrdile i najprestižnije filmske nagrade Oscar na kojima je ‘Ritam ludila’ dobio čak pet nominacija uključujući one u kategorijama za najbolji film godine, najbolji adaptirani scenarij i najboljeg sporednog glumca. Upravo je potonja kategorija ujedno i najnagrađivanija – mnogi smatraju J. K. Simmonsa apsolutnim favoritom u ulozi glazbenog profesora Terencea Fletchera.

Andrew Neiman (Miles Teller) je ambiciozni mladi jazz svirač bubnjeva koji se želi probiti na sam vrh elitnog glazbenog konzervatorija. Progonjen činjenicom što mu je otac propali pisac, Andrew svakog dana i noći žudi za tim da postane jedan od najboljih svirača bubnjeva ikada. Terence Fletcher (J. K. Simmons), profesor jednako poznat po svom učiteljskom talentu i zastrašujućim metodama, voditelj je vrhunskog jazz benda u školi. Fletcher otkriva Andrewa i dovodi nadarenog bubnjara u svoj bend te na taj način zauvijek mijenja mladićev život. Andrewova strast za postizanjem savršenstva, međutim, vrlo brzo prerasta u opsesiju, a nemilosrdne metode učitelja nastavljaju ga gurati do ruba vlastitih mogućnosti… I vlastitog mentalnog zdravlja.

Whiplash-4934.cr2Scenarist i redatelj filma ‘Ritam ludila’ je Damien Chazelle čiji se scenarij 2012. godine našao na tzv. ‘crnoj listi’ najboljih neproduciranih scenarija u Hollywoodu. Kako bi privukao pozornost na svoj (budući) film, Chazelle je odabrao 15 stranica iz svog scenarija i snimio kratki istoimeni igrani film u trajanju od 18 minuta koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Sundanceu u siječnju 2013. godine, gdje je pobrao hvalospjeve publike i kritike i osvojio nagradu žirija. Holivudska kompanija izrazila je interes pa je te godine snimljen i dugometražni film koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Sundanceu i premoćno pobijedio. Tijekom narednih mjeseci film ‘Ritam ludila’ prikazao se na mnogim međunarodnim filmskim festivalima, a gotovo na svakome je nešto osvojio.

Film ‘Ritam ludila’ možete pogledati od 22. siječnja u domaćim kinima.

S. R.

Tagged: , , , , , , , , , , ,