Robert Budor: Crteži i skulpture

U petak, 5. rujna u 19 sati, likovni umjetnik Robert Budor postavit će u Knjižarsko-galerijskom centru Fadil Hadžić u Zagrebu, izložbu crteža i skulptura, koju će otvoriti Branislav Glumac.
Robert Budor-iz ciklusa Intima - marker i tuš na papiru 2011Robert Budor staronovosno, kaligrafski, rasterno obmotava lica/tijela. A ona su neki od bitnih ključeva razumijevanja egzistencije. Neke su to fine strujne niti, kapilarno i živcima isprepletene. E da bi „zatvorile“ tek oslućenu ili pojašnjenu figuraciju. Ima i procijeđene voluminoznosti u pozadinskoj i dubinskoj anatomičnosti njegovih vizualija – likova. Kao i propuštenog kisika kroz razmreženost isprekidanog, vijugavog, lelujavog crtkarenja (lingvistički precizno!) i konačno definiranog crteža (tuš, olovka) kao neupitno važne i prevrijedne likovne discipline. Negdje se tankost crte i dublji, snažniji, urez linije vrlo sretno i spretno susreću u zajedništvu formiranja cjeline. Pa se tako erotičnost i poetika također dojmljivo sljubljuju. Klasičnost tako biva nadograđena smjelošću promišljajne vizualnosti, ali nikako predumišljajno pod egidom pomodnosti ili trenda!
(Branislav Glumac)

Robert Budor rođen je 25. prosinca 1954. u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo 1979. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Šime Perića. Od 1979. do 1981. suradnik je Majstorske radionice prof. Lj. Ivančića i prof. N. Reisera. Djeluje u statusu slobodnog umjetnika, a uz slikanje bavi se i opremom knjiga te kazališnim dizajnom. Do sada je priredio 30 samostalnih izložbi te sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Godine 2003. i 2005. sudjelovao je na IV. i V. interbalkanskom simpoziju vizualne umjetnosti na otoku Samothraki kao predstavnik Hrvatske. Živi u Zagrebu.

VBZ

Tagged: , , , , , , , , , , , ,