Rock opera Jesus Christ Superstar u Komediji

Gotovo dva desetljeća čekalo se na povratak kultne rock opere ‘Jesus Christ Superstar’ na hrvatsku kulturnu scenu. Skladatelj Andrew Lloyd Webber i tekstopisac Time Rice svijetu su ostavili jedno od najboljih i najljepših glazbenih djela, a tim zagrebačkog Kazališta Komedija, pod dirigentskom palicom maestra Dinka Appelta i redateljskom Damira Lončara, napravio je uprizorenje vrijedno naklona do poda.

Hrvatska se može pohvaliti verzijom koja je na vrhunskoj svjetskoj razini, a sudeći po reakcijama iz gledališta tijekom svečane izvedbe, može se sa sigurnošću reći da je Komedija ponovno pogodila kada je riječ od odabiru novih djela na svom repertoaru te da je ovo bilo vrijedno čekanja svih ovih godina.

Suveren spoj vokala, koreografije, kostima, scenografije i svjetla rezultat su višemjesečnog rada, a nije bio nimalo lak zadatak prilagoditi ovo djelo prostoru manjeg kazališta. Da su i više nego uspjeli u tom naumu, potvrdila je oduševljena publika koja je višeminutnim aplauzom na nogama ispratila sve zaslužne za ovaj veličanstveni uspjeh. Maestralne vokalne izvedbe Đanija Stipaničeva u ulozi Isusa, Ervina Baučića koji je igrao Judu, Renate Sabljak kao Marije Magdalene, Jacquesa Houdeka kao Kralja Heroda, Dražena Bratulića kao Poncija Pilata te ostalih, podizale su energiju, izazivale euforiju i oduševljenje, donosile osmijeh i suze na lica publike. Sveukupnom dojmu pridonijeli su i moćna koreografija Lea Mujića, kostimi Mirjane Zagorec, kazališni orkestar, balet te cijeli glazbeni ansambl.

‘Jesus Christ Superstar’ jedno je od najpoznatijih i najkvalitetnijih suvremenih glazbeno-scenskih djela, koje je dosad prikazano u više od dvadeset zemalja svijeta i vidjelo ga je više od pet milijuna ljudi.

Mjzikl govori o posljednjih sedam dana života Isusa iz Nazareta, a osobita pozornost posvećena je odnosu običnih ljudi prema Isusu i prema događajima oko njega, pri čemu su dva glavna predstavnika tih odnosa Juda, koji se okreće od svojega učitelja i postaje izdajnikom, i Marija Magdalena, obraćena grešnica koja u Isusa ima neograničeno povjerenje.

Tu su još i Pilat koji će ustuknuti pred svjetinom i osuditi Isusa, premda ne vidi nikakve njegove krivice, Petar koji će Isusa tri puta zanijekati, kralj Herod koji je razočaran i bijesan jer mu Isus nije pokazao ni jedno od čuda o kojima je slušao. Narod koji okružuje Isusa, slavi ga, poziva ga da ga liječi ili da mu bude vođa, ali kad ga ugleda uhićena i pretučena, okrene se protiv njega, izruguje mu se i traži da ga se raspne.

Rock opera Jesus Christ Superstar na rasporedu je 25.,26.,27.,28.,29. i 30., ožujka.

K. K. / Foto: Ines Novković


Tagged: , , , , , , , , ,