Rodijaci: Pučka hit komedija o hercegovačkim gastarbajterima

U maloj dvorani Lisinski u Zagrebu, u petak, 6. listopada (20 sati) bit će izvedena predstava ‘Matiša i Stipan’, jednosatna komedija s dva lica u kojoj glume Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić, koji je i redatelj predstave.Autor Petar Miloš na duhovit način prikazuje vrijeme u kojem živimo kao i događaje iz života dvojice hercegovačkih gastarbajtera koji, na pola nepismeni, žive i rade u Njemačkoj. Radnja se događa u skromnoj i zapuštenoj sobici, u kojoj se nalaze stol, dvije stolice, dva kreveta, ormarić s telefonom i hladnjak.

Predstavu ‘Rodijaci’ do sada su izvodili odreda vrsni glumci, kao što su bili pokojni Ilija Zovko, Toni Pehar i već spomenuti Njirić, koji ju je u tandemu s Peharom izveo gotovo 200 puta.

Za ovaj su se tekst odlučili i zato, kaže Njirić, ‘što je autor teksta, Petar Miloš, normalan i kvalitetan pisac koji ne doživljava histerične napade, poput velikog broja njegovih kolega.’ Barnjak dodaje da su se na predstavu odlučili i zato što je to glumačka predstava: ‘U njoj je pretežito sav teret predstave na glumcu, njegovu talentu
i zanatu, njegovu osjećaju za publiku, njegovu šarmu i iskustvu.’

Dodaje kako na predstavu jednako dobro reagiraju svi, neovisno o dobi, stupnju obrazovanja, te pripadnosti različitim društvenim ili vjerskim skupinama. Na samostalni projekt glumci su se odlučili najviše zato što im je gluma i posao i poziv i kruh svagdašnji, ali i zato što su potplaćeni za svoj stvaralački posao u kazališnim
institucijama.

‘Danas živimo u siromašnijem vremenu, i duhovno i materijalno, u depresivnijem vremenu, s manje nade u bolju budućnost. Živimo u vremenu kad se narod u skladu sa svjetskim trendom sve više tretira kao roblje, glasačka mašina u takozvanoj demokraciji korupcije’, rekao je Njirić te dodaje kako su prvi vidljivi simptomi propasti svake civilizacije bili urušavanje moralnih i kulturnih vrijednosti.

‘Ima pravde! Samo tribaš imati para za nju!’ zaključuju glumci u predstavi Rodijaci.

V. L.

Tagged: , , , , , , , , , , ,