Rogaška Slatina: Ženski vikend u Sloveniji

Manje od sto kilometara od centra Zagreba, samo sat vremena lagane vožnje i prelazak preko jednog graničnog prijelaza i eto vas u Rogaškoj Slatini.Prekrasnoj pitoresknoj općini bogate kulturne povijesti koja je kao lokacija odabrana za 20. Women’s days by modniALMAnah, jedinstveni vikend program za žene kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko. 

Iako je ovaj vikend program zamišljen kao prilika za istraživanje i upoznavanje ljepote Hrvatske, priča o termalnom izboru vode s magnezijem kojeg posjećuju turisti cijelog svijeta, želeći  dovesti u balans vlastito tijelo, inspirirala je Almu da osmisli program i ‘preko granice’. I to na mjestu koje je oduvijek bilo u simbiozi s Hrvatskom. 

‘Ljeto je na samom kraju, a pred nama izazovi jeseni i zime. Kako bismo ostali fit, zdravog uma i tijela, potrebno je raditi na sebi. Iskusiti svoje granice, prijeći preko njih kad je potrebno! Upravo to je nekako i bila nit vodilja ovog putovanja. Ženska ekipa je to učinila, prešla (državnu) granicu i doživjela jedinstveno iskustvo zbog kojeg će se većina u Rogašku Slatinu i Rogatec vratiti sa svojim obiteljima!’, kaže Alma dodajući kako je odlučila jubilarno, 20. Women’s days by modniALMAnah putovanje realizirati na mjestu koje je postalo termalno lječilište zahvaljujući Petru Zrinskom. Naime, priča kaže kako je upravo hrvatski biskup Petar Zrinski, jedan od najmoćnijih feudalaca tadašnje Europe, došao u lov u okolicu Rogaške 1665. godine. Mučili su ga problemi s jetrom, pa je poslušao savjet lokalnog stanovništva te se napio ‘čudotvorne vode’ s izvora Rogaške. Iznenađen svojim oporavkom, pisao je u Beč i predložio da se na ovom području sagradi lječilište. Njegovu želju realizirao je 1802. godine grof Attems koji je naložio i flaširanje vode te njezinu prodaju u Europi.

Rogaška Slatina je puno više od klasičnog lječilišta. Prekrasna arhitektura i krajobraz austrougarskog štiha, skrivaju Grand Hotel Sava Superior. Nosi naziv hotel, ali je puno više od toga! Interijer poziva na odmor, a sadržaji unutar hotela na relaksiranje i opuštanje. I prije nego li dobijete ključ od svoje sobe u ruke, osjećate se kao kod kuće.

Kako je izgledao ovaj ženski vikend? 

Welcome drink uz pozdrav Aleša Topolšeka i Teje Pirš iz Grand Hotela Sava Superior bio je bez alkohola, nakon vožnje automobila uslijedila je večernja šetnja, nakon koje je tek sve bilo spremno za večeru u à la carte restoran Kaiser (koji se ubraja među deset najboljih hotelskih restorana u Sloveniji). U pet sljedova, na tanjurima su bila prava gastro remek djela čiji su se okusi fantastično sljubljivali na nepcu. Sunčano jutro bilo je poziv na jutarnje vježbanje kako bi se tijelo razbudilo i bilo spremno za dnevnu dozu magnezija. Nakon toga, svi su krenuli prema termalnoj pivnici u kojoj se može probati topla ili hladna voda s magnezijem. 

Ujutro se pije dva decilitra tople vode kako bi se potaknula probava i rad crijeva, a prije ručka i uvečer hladna kako bi se kroz krvotok osnažilo cijelo tijelo’, objasnili su. Termalna pivnica u kojoj se u svakom trenutku nalazi 50-tak ljudi sa svojim čašama, jedinstveno je mjesto na svijetu, a voda koja teče s pipa je jedna od najbogatijih mineralnih voda s magnezijem na svijetu. Samo jedna litra ljekovite mineralne vode sadrži čak 13 grama suhe tvari, od toga više od 1000 mg magnezija. Skoro dva sata od ustajanja, nakon vježbanja i polaganog ispijanja magnezija, uslijedio je doručak i lagana gradska šetnja do još jednog od simbola Rogaške Slatine – tvornice Afrodita. Nju je stvorila jedna jaka, posebna i poduzetna žena, Danica Zorin Mijošek rođena u Rogaškoj Slatini. Kao mlada djevojka radila je kao kozmetičarka te vrlo brzo vidjela da na tržištu nedostaje puno proizvoda za njegu kože. Njezin prvo proizvod, kultna krema od kamilice (s kojom je počela svoju priču o uspjehu) doživjela je promjenu ambalaže, ali nije izgubila onu svoju prepoznatljivost ni danas. Afrodita je slovenski beauty lider, a o moći novih linija  i proizvoda uvjerile su se brojne žene na beauty radionici unutar tvornice.

A kamo ćemo sada?’ – pitale su znatiželjno žene i spontano slijedile tragove do izletišta Pomona, nedaleko samog centra Rogaške Slatine. Na prvi pogled pomisao – još jedan OPG kojeg ćemo vidjeti, sve dok ne upoznate njegova vlasnika. Na ulazu na imanje Pomona (dobilo je naziv po istoimenoj božici voća i vrtova) grupu je dočekao Janko Zupanec, čovjek sa zlatnim rukama i osmijehom koji osvaja na prvu. Osluškujući bilo prirode, čiji je komad uzeo za sebe, na imanju je posadio impozantan voćnjak čije plodove pretvara u likere, marmelade, čipseve, sagradio pansion za smještaj gostiju, napravio mali spa centar, ali i osmislio ribnjak koji navodnjava salatu i jagode koje rastu vertikalno, bez zemlje. Kroz stabla se hoda preko mosta, ispod kojeg ćete čuti nestašne praščiće u veseloj igri. Dok pokazuje što je sve napravio sa svojih deset prstiju i malim timom kojeg ima, otkriva i zadatke koje si je zadao u idućim mjesecima. Nema sumnje ovo će biti, ako već i nije, jedno od najpopularnijih izletišta u Sloveniji. Hedonizmu s čašicama i domaćim specijalitetima ipak je morao doći kraj, jer u ROI spa centru Grand Hotelu Sava je čekala Nives sa svojim tibetanskim zdjelama čiji su zvukovi otklonili i zadnje znakove stresa. 

Maka Levstik, još je jedna žena iz Rogaške Slatine čije se znanje i predan rad itekako cijeni. Poznata je vizažistica i frizerka, koja je održala pomalo neobičnu make up radionicu. Na početku nove sezone, kad svi razmišljamo o novim bojama make upa, malo tko razmišlja o priboru za šminkanje. Maka je upoznala žene s čak pet Real Techniques alata za uspješno šminkanje pokazujući kako je za savršen make up itekako važna simbioza dobrog kista i proizvoda. Što su još žene naučile? Da osmijeh, kad je zdrav i blistav otvara sva vrata, a za njihovu blistavost presudna je redovita oralna higijena. Kako pravilno oprati zube na jedinstven način pokazala je stomatologica dr. Mihaela Dijanić, držeći u rukama svoj omiljeni alat za rad – Curaprox četkicu za zube. Da je presudno za zdravlje koristiti deodorant bez aluminija, sulfata i parabena, ali i da je potrebno odabrati proizvod napravljen od prirodnih sastojaka, na tradicionalan način, uvjerile su se žene na beauty radionici s brendom Ben&Ana čiji su deodoranti svojom nježnom zaštitom i prirodnim mirisom obilježili ovo putovanje. Funkcionalni su za cijelu obitelj, pakirani u manja pakiranja, u papirnu, ekološki prihvatljivu ambalažu

O ekologiji i funkcionalnim rješenjima kojima su se domislili naši susjedi, moglo se čuti u najvećem muzeju na otvorenom u Rogatecu. Zamišljen je kao selo koje opisuje način života tradicionalne obitelji s kraja 19. stoljeća. Fascinantna je činjenica da je u ovaj muzej potrebno samo doći, platiti ulaznicu i uživati u brojnim radionicama koje će vas dobro zabaviti. Tako je grupa žena, pod voditeljskom palicom Urške Grobelšek  mijesile kruh, razgledale postav, a onda krenule put dvorca Strmol u kojem se može doživjeti puno toga – vidjeti način na koji se izrađuju tradicionalni predmeti od stakla, gline, kukuruza, slame i lana, razgledati impozantan postav koji priča povijesnu priču o životu grofova Celjskih koji su ovaj dvorac darovali Jakobu Strmolskom, ali i uživati u prekrasnom pogledu koji seže sve do Hrvatske. U nju se projekt Women’s days by modniALMAnah vraća, već s idućim rasporedom putovanja za jesen i prve dane zime. Njih možete pogledati i za idealno putovanje se odlučiti OVDJE.

 P. R. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , ,