Roman Milana Trenca: Chandra u potrazi za istinom

Promocija romana ‘Chandra u potrazi za istinom’ Milana Trenca održat će se u utorak, 12. travnja (19.30 sati) u zagrebačkom baru Botaničar na kojoj će, uz autora, govoriti urednica knjige Aleksandra Stella Škec, novinar Goran Gerovac i moderator Vladimir Šagadin.
U svom prvom romanu, u izdanju VBZ-a, Trenc opisuje avanture indijskog gurua Chandre dok putuje SAD-om sa svojim vozačem i tjelohraniteljem Nikom te producenticama Margaret i Ann. U slobodno vrijeme Chandra bježi u šetnje i na izlete u nesigurne gradske četvrti, istražuje zabavne parkove, bizarne vjerske zajednice i ilegalne kockarnice dok ga Niki, više zainteresiran za pivo i nogomet nego za istočnjačku filozofiju, prati u stopu.

Tijekom tih druženja njih dvoje pretresaju velika pitanja današnjice: napredak umjetne inteligencije, ekologiju i zagađenje, postojanje i prirodu Boga, evoluciju čovjeka, superstrune, Veliki prasak i sudbinu svemira. Iako govori o ozbiljnim pitanjima i temama, roman je pun i otkačenog humora te neočekivanih obrata koji će čitatelja držati u napetosti do samoga kraja.

Milan Trenc rođen je 1962. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i diplomirao filmsku režiju u klasi prof. Kreše Golika. Danas predaje filmsku režiju na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovne umjetnosti. Od 1991. do 2004. godine boravio je u New Yorku gdje je objavljivao stripove u Heavy Metal Magazinu, a ilustracije su mu se pojavljivale u The New York Timesu, Timeu, The Wall Street Journalu, New Yorkeru… Za svoj ilustratorski rad u The New York Timesu dobio je 2001. godine nagradu Society of Publication Designers. U New Yorku piše i ilustrira slikovnicu za djecu ‘Noć u muzeju’ (Barron’s 1995.) na osnovi koje je nastao istoimeni holivudski filmski serijal (20th Century Fox, 2007.) Bavi se i animiranim filmom (Veliki provod, Slonić ide u vrtić, Samoća) te kazališnom (Emil i detektivi, ZKM 2016.), TV i filmskom režijom. Njegov dugometražni film ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ osvojio je tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu 2020. godine. Napisao je roman za djecu ‘Psychic Kid Detectives’ (IMG media, 2008.), a ‘Chandra u potrazi za istinom’ njegov je prvi roman za odrasle.

V. B. / Foto: VBZ


Tagged: , , , , , ,