Roman prvijenac Ognjena Sviličića

Svojim prvim romanom ‘Glava velike ribe’, Ognjen Sviličić izvrsno radi isto ono zbog čega smo zavoljeli njegove filmove: pronalazi likove, pretvara ih u ljude i pred njima ne zatvara oči.
Ognjen Sviličić-Glava velike ribeMjesto je radnje Hrvatska, vrijeme sasvim sigurno danas, a ono što Sviličić u njima vidi, ono što naposljetku prepoznajemo i sami dok nad njegovim junacima strepimo, smijemo se i očajavamo – netko je vrlo nalik na nas.

Jer ‘Glava velike ribe’ jedan je od onih romana koji se ne događaju nekome drugome. Upečatljivim prizorima i uvjerljivim portretima, diskretnim humorom te jezikom koji je i književni i filmski Sviličić nam pokazuje svijet omeđen krhotinama rata i ratama kredita, osvijetljen sjajem tržnih centara i TV ekrana na kojima se pjeva i pleše, plače i psuje… život previše poznat da bi bio tuđi.

Ognjen SviličićOgnjen Sviličić rođen je u Splitu 1971. Po zanimanju je filmski redatelj i scenarist, poznat po filmovima ‘Oprosti za kung fu’, ‘Armin’ i ‘Takva su pravila’. Njegovi filmo­vi prikazivani su na festivalima poput Berlina i Venecije i za njih je primio više inozemnih i domaćih nagrada. Vrlo često radi i kao scenarist za druge redatelje, a napisao je i nekoliko rado gledanih domaćih serija. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu radi kao profesor i predaje filmski scenarij.

Sviličić će biti će gost tribine ‘Razotkrivanje’ u utorak 11. studenog (20 sati) u Vip clubu u Zagrebu, a u srijedu 12. studenog (17 sati) potpisivat će svoje knjige na Frakturinu štandu (pav. 5, štand 9b) na Interliberu.

Fraktura

Tagged: , , , , , , , , ,