Romski portal i časopis Phralipen

U Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održana je promocija časopisa Phralipen, projekta istoimenog internetskog portala Saveza Roma u Hrvatskoj – Kali Sara – kojem su središnji fokus manjinska pitanja i položaj romske nacionalne manjine.Cilj portala i časopisa je upoznati širu javnost s problemima Roma te njihovom bogatom kulturom i tradicijom, istovremeno pružajući okvir za profesionalni razvoj Roma kao jedne od najugroženijih skupina u našem društvu. Phralipen manjinsku tematiku i politiku obrađuje prateći važna događanja i procese s posebnim osvrtom na ključne dionike kroz intervjue, autorske tekstove, kolumne i informacije, prikupljene od legitimnih predstavnika Roma s područja cijele Hrvatske, čiji se glas do sad nije moglo čuti.

S obzirom na to da je Savez Roma Kali Sara uvijek stavljao naglasak na obrazovanje i izdavaštvo, pokretanje Phralipena došao je kao logičan slijed. Časopis izlazi četiri puta godišnje i svaki broj obuhvaća razdoblje od tri mjeseca gdje se kroz kraće izvještaje, intervjue i priče prati romska zajednica. Osim toga Phralipen obuhvaća područja kulture i politike s osvrtima na događanja iz svih županija u kojima žive Romi te kroz aktualna zbivanja i intervjue u kombinacijama na hrvatskom, engleskom, romskom i jeziku Roma Bajaša.

‘U redakciji pripremamo tekstove za časopis, a budući da izlazi tromjesečno, neki od njih u trenutku objavljivanja više nisu toliko aktualni, pa smo razmišljali o pokretanju internetskog portala, dakle kao logičan slijed kontinuiranog rada. Također, internet kao najbrži medij i najviše dostupan svima omogućio nam je da budemo aktualni između dva objavljena tiskana broja časopisa’,rekla je glavna urednica Maja Grubišić.

S. P. / Foto: Veljko Kajtazi

Tagged: , , , , , , , , , , , ,