S čarapama u rukama premijerno prikazani Neparožderi

U dvorani Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu održana je premijera češko-slovačko-hrvatskog dugometražnog animiranog filma ‘Neparožderi’, koji je postao najgledaniji češki animirani film u povijesti njihove kinematografije, s prodanih preko 320.000 ulaznica. Uz članove domaće ekipe i poznatih lica dvorana je bila prepuna dječjih nasmijanih lica i široko otvorenih očiju.S čarapama u rukama došli su Goran Navojec, Ronald Žlabur, Maja Posavec i Fabijan Pavao Medvešek – glumci koji su dali svoje glasove tim malim, nevidljivim simpatičnim bićima koja žive oko nas i kradu nam po jednu čarapu iz para. Uz njih na premijeru su došli i skladatelj Mate Matišić i njegov sin Šimun te koproducent filma Arsen A. Ostojić. Osim filmske ekipe, bez čarapa su ostale Bojana Gregorić Vejzović i Vlatka Kolarović, koje su bile u pratnji svojih najmlađih.

Film kreće u redovitu kino distribuciju u multiplekse i nezavisna kina u četvrtak, 5. listopada, a distributer filma je Blitz Film i Video. Film su sufinancirali Češka televizija, HBO te Hrvatski audiovizualni centar.

‘Neparožderi’ pričaju o malim bićima koja obitavaju po kućama i kradu ljudima čarape, tj. od svakog para odnesu samo jednu, ostavljajući ljude da u nevjerici traže svoju drugu čarapu. Ta mala bića su nevidljiva običnim ljudima, osim samotnjacima koji ih jedini mogu vidjeti. Glavni junak filma je mali neparožder Hihić koji se nakon odlaska svog djeda mora pridružiti grupi neparoždera koju vodi njegov stric Padre i koji se skrivaju na tavanu kuće u kojoj živi i luckasti profesor Oto Soknović, koji svim silama želi dokazati svijetu da mali neparožderi postoje. Problem nastaje kada druga skupina neparoždera, zvani Kojoti, pokuša zavladati terenom koji kontrolira Padre i ukrasti njegovu zalihu čarapa. Naš junak Hihić nastoji pomoći i izboriti se za svoje mjesto u grupi, kao i pravo da ima vlastitu rodbinu.

U hrvatskoj verziji filma neke od glasova su dali naši poznati glumci: Hihić: Ronald Žlabur, Padre: Goran Navojec, Profesor: Žarko Potočnjak, Čakija Dralon: Fabijan Pavao Medvešek, Spikerica i pjevačica: Maja Posavec, Djed: Božidar Smiljanić.

M. P.

Tagged: , , , , , , ,