Sanja Baković: Zbirka poezije Plovna mjesta

‘Oni koji budu čitali Plovna mjesta imaju kartu za neku sigurnu plovidbu, a to nije malo’, kazao je naš poznati pjesnik i urednik knjige Miroslav Mićanović na predstavljanju prve zbirke poezije ‘Plovna mjesta’ pjesnikinje Sanje Baković.Sanja-Baković-promocija-poezijeU proljetnu pjesničku večer publiku okupljenu na terasi zagrebačke kavane Palainovka uvela je Sanja Vučković, voditeljica Centra za kreativno pisanje (CeKaPe) u čijem je izdanju zbirka i objavljena. ‘Plovna mjesta’ ujedno je i prva zbirka CeKaPe-a, koji je do sada izdao brojne romane i zbirke priča svojih polaznika.

Najbolji uvod u svaku pjesničku večer sama je poezija, pa smo tako imali prilike čuti nekoliko pjesama Sanje Baković. Započela je pjesmom ‘Boje’ koja se odlično uklopila u nemirne boje večeri na popularnoj zagrebačkoj terasi. Tijekom večeri, nizale su se još ‘Slika’, ‘Vijesti’, ‘Migracije’, ‘Jubilej’, ‘Jutarnji rad’ i druge pjesme iz Sanjine zbirke. O njezinoj poeziji govorio je još jedan poznati pjesnik i nakladnik MeandarMedije, Branko Čegec, ujedno i voditelj radionice poezije koju je ova mlada pjesnikinja pohađala u Centru za kreativno pisanje.

‘Sanju sam upoznao još 2000. godine kao novinarku koja je pratila Goranovo proljeće i odmah kod nje vidio zanimanje za poeziju. Kasnije na našim radionicama, ona je bila motor te grupe, osoba koja je neprestano čitala i to je čitanje rado dijelila s drugima’, kazao je Čegec.

‘Dolazak u CeKaPe za mene je bio svojevrstan istraživački proces, na tekstovima smo zajedno radili i zajedno ih uređivali. Sve bude bolje kad se na tome radi, pa tako i poezija’, rekla je Sanja Baković.

Iz publike je za pjesnikinju stiglo i neizostavno pitanje o inspiraciji.
‘Pronalazim je u intimnim temama, u odnosu intimnog, unutarnjeg svijeta i onog vanjskog, crpim je iz svakog proživljenog iskustva’, rekla je Sanja koja svoje pjesme najčešće piše u rano jutro.

‘U međuvremenu, nastalo je toliko dobrih novih pjesama, tako da već razmišljamo i o slijedećoj Sanjinoj zbirci’, najavio je njezin mentor Branko Čegec.

Privodeći kraju ovu pjesničku večer, voditeljica CeKaPe-a, Sanja Vučković, najavila je još jedan poseban događaj. Kao i u Noći knjige prošloga mjeseca, ljubitelji poezije ponovno će se okupiti u Petrinjskoj kako bi uživali u svojim, ali i u stihovima drugih pjesnika, već u drugoj polovici lipnja.

Renata Cisar / Zagreb IN/ Foto: CeKaPe


Čitaj mi
Čitaj mi: Sanja Baković i Ivan Šamija
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,