Sa(n)jam knjige u Istri: Otvorenje po drugi put

Ugledni srpski etnolog-antropolog i pisac Ivan Čolović, otvorio je 27. Sa(n)jam knjige u Istri, dok je direktorica Sajma, Magdalena Vodopija, u čast pjesniku Dragi Orliću napravila presedan i, umjesto tradicionalnog pozdravnog govora, samo za ovu priliku otpjevala ‘Tango malarija’.Nakon iznimno uspješno održanog 26. izdanja ovog ljeta, Sa(n)jam knjige u Istri ponovno je osvanuo u svom tradicionalnom terminu i otvorio svoja vrata u prostoru bivše Arena trikotaže drugi put ove godine.

Prema dramaturškom konceptu pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, ceremoniju otvorenja osmislio je umjetnik Matija Ferlin, a vodila ga je pulska glumica, Dijana Vidušin. I kako su književni citati ovogodišnji lajtmotiv Sajma tako je i ceremonija otvorenja bila protkana upravo citatima. Dijana Vidušin kazivala je ‘Pjesmu nad pjesmam’ u prepjevu Drage Orlića i Danijela Načinovića, Dvadeseti sonet Williama Shakespearea, ‘Fragmente ljubavnog diskursa’ Rolanda Barthesa, ‘Utorak’ Irene Vrkljan i ‘Brijunski tango’ Boška Obradovića.

Posjetitelje je ugodno iznenadila direktorica Sajma, Magdalena Vodopija, koja je uz pratnju Irene Giorgi na harmonici, Maura Giorgija-Mifre na gitari i Darija Marušića na violini, pred oduševljenom publikom zapjevala ‘Brijunski tango’, odnosno ‘Tango malarija’ – omiljenu pjesmu Drage Orlića, odavši tako hommage pokojnom pjesniku i bardu istarske kulture, kojem je ovogodišnji Sajam i posvećen. Pjesmu koja u sebi tako dobro sažima ljubav, prijateljstvo, strast, zajedništvo, taj autentični svijet Drage Orlića, 1992. godine je napisao Boško Obradović, prepjevao Srđa Orbanić i uglazbio Bruno Krajcar, a za potrebe otvorenja Sajma glazbu je prearanžirao istarski etnomuzikolog Dario Marušić.

Sajam je svečano otvorio poznati srpski intelektualac i pisac Ivan Čolović, osnivač i urednik kultne Biblioteke ‘XX vek’ koja na 27. Sajmu slavi 50 godina postojanja objavom zbornika ‘Pola veka XX veka’. Čolović je prisutne pozdravio kao drage prijateljice i prijatelje knjiga jer su, tvrdi,  ‘svi ljubavlju vezani za knjige, ali i zato što nas knjige vezuju za ljubav. Knjige su dale riječi našim ljubavima, osmislile ih, oplemenile ih i ohrabrile ih.’ Dvadeset i sedmi ljubavno-knjiški Sajam otvorio je riječima ‘Knjige su nas naučile da ljubav i sloboda idu zajedno, da se ljubav ne može zadržati u granicama moralne, klanovske, vjerske, klasne ili nacionalne korektnosti. Prava je tek kad iz tih granica iskorači.’

Publiku u Puli pozdravila je izaslanica ministrice Ministarstva kulture i medija, Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti, a referirajući se na temu sajma napomenula je da ‘o ljubavi nije lako govoriti, pogotovo u ovim vremenima kada je nije niti lako pronaći. Sigurna sam da će Sajam o ljubavi govoriti na sveobuhvatan način’. Osvrnula se i na važnost manifestacije, pogotovo u ova pandemijska vremena i istaknula: ‘Sajam nudi prijateljsku atmosferu koja je istovremeno i kreativna i opuštena, duboko promišljena, ali nikako nije ograničena strogim manifestacijskim granicama. Čitanje nas vodi svemu onome što bi htjeli biti, a to je dobri ljudi’, zaključila je Tudor Perković.

Prisutne je pozdravio zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika. Istaknuo je: ‘U ova teška vremena Magdalena Vodopija uspjela je pogoditi temu ljubavi, jer nas je podsjetila da, kao što kaže Oliver Dragojević: ljubav može promijeniti svijet.’ Osvrnuo se i na pjesnika Dragu Orlića, kojem je ovaj Sajam posvećen i spomenuo njegovu čakavicu, tradicionalni govor, identitet i autohtonost kojom je uspio zaštiti (regionalne) vrijednosti. ‘Orlić je svoju ljubav usmjerio prema radu u kulturi’, zaključio je Demetlika.

Posjetiteljima se potom obratio pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je izrazio iznimno zadovoljstvo što je Sajam posvećen Dragi Orliću, pa je i spomenuo njegovu ‘Pjesmu nad pjesmama’ i napomenuo da ona govori o ljubavi, a ‘ljubav ne zavidi, ne hvasta… Ponosan sam na Sajam, želim da puno čitamo i da pisanom riječi govorimo o slobodi, želim da se knjige suprotstave revoluciji koju vode društvene mreže’. Okupljenima je i pročitao pjesmu Dobriše Cesarića ‘Autentičnost’.

Istaknuti tematski fokus 27. Sajma ovoga je puta ljubav, kao svevremenska tema u izazovnoj nam godini. U prostoru nekadašnje Arene trikotaže smjestilo se više od 30.000 naslova i 250 nakladnika. Sa(n)jam knjige trajat će od 19. do 28. studenog, a pulska će publika imati prilike uživati u programima koji će se održavati u novootvorenoj hali 2 Arena trikotaže i ugodnoj atmosferi Shipyard puba; sudjelovat će više od četrdeset stranih i domaćih autora i autorica, mnogi od njih premijerno. Posjetitelji će knjige moći pronaći po sniženim cijenama i sajamskim popustima sve do 70 posto.

I. M.


Tagged: , , , , , , , , , ,