Sarajevo ProPR Conference City

U Sarajevu je održana 12. ProPR konferencija u organizaciji zagrebačkih Apriori komunikacija, na čelu s Danijelom Koletićem.Daniel Koletić i Goran MilićDvjestotinjak sudionika iz svih zemalja regije te Velike Britanije, Italije i Turske, tijekom trodnevne konferencije predstavljalo je i raspravljalo mnoge aktualne teme iz sadašnjosti ali i prošlosti.

Tako je Igor Štefanac govorio o tridesetgodišnjoj nazočnosti IKEA-e u jugoistočnoj Europi, točnije Zagrebu i Beogradu. Od veljače ove godine Regionalni ured IKEA-e je u Beogradu. Richard Linning, predsjednik Svjetskog udruženja za odnose s javnošću (IPRA) odbarao je iznimno zanimljivu temu lobiranja, koja je apsolutno top tema svih marketinških i menadžerskih susreta. Zaključio je: etika u dvosmjernoj komunikaciji bitna je ne samo na području odnosa s javnošću nego i u poslovanju općenito.

Alessandro Buttice iz Italije aktualizirao je potrebu utjecaja na svijest potrošača koji kupuju ‘fake’ proizvode. Buttice je voditelj i glasnogovornik Europskog odjela protiv krivotvorina pri Europskoj komisiji. Miša Lukić, suvlasnik agencije Public Group Serbia dao je naznake kako je Brand Sapiens potreban ljudima, a da će Brand Wow označiti budućnost. Cormac Liam Smith iz Velike Britanije upoznao nas je s razvojem i napretkom u njihovim lokalnim zajednicama u posljednjih deset godina.

Homo Balcanicus Goran Milić, istinska zvijezda ovoga skupa, programski direktor Al Jazeera Balkans, na sebi svojstven ‘milićevski’ način osvojio je sve nazočne svima razumljivim diskursom. Govorio je sudionicima o važnosti pozitivnog, nepotkupljivog novinarstva. Na više pitanja iz publike o brandiranju odgovorio je protupitanjem: ‘Što imate zanimljivog ponuditi u prezentaciji vašega branda ili vijesti iz područja medija, a da već nije poznato?’ Nastavio je o tome kako iskoristiti pozitivne aspekte nekoga događaja, te o ulozi osoba koje se bave odnosima s javnošću u kreiranju komunikacijskih poruka.

Alex Aiken, izvršni direktor komunikacija vlade Velike Britanije, upoznao nas je s trendovima novoga načina komuniciranja javne uprave i izazovima s kojima se danas susreću političari. Ovo je bila dobra školica za nas, a kakva bi tek bila za naše političare, da ju žele čuti!

Predzadnjega dana dodijeljena su priznanja ProPR Vision Manager, a od Hrvata dobili su ih Anja Linić Sikavica, Sandro Baričević i Olivera Međugorac. Konferencija je završila okruglim stolom o temi ’30 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu’. Domaćin Ekrem Dupanović, glavni i odgovorni urednik Media Marketinga, tom prigodom pozvao je predsjednika Organizacijskog odbora ZOI ’84 Ahmeda Karabegovića i jednog od dizajnera olimpijske baklje Tomislava Grizelja.

Tulumba, baklava i tufahijaGrad na Miljacki bilo je lijepo vidjeti i živjeti nakon 27 godina, u mom slučaju. Primjetno je dosta novih zgrada, od Avaz Towera i novog trgovačkog centra, više hotela poput Radon Plaza i Hollywood (u kojem smo bili smješteni), novih zatvorenih bazena…

Baščaršija je ista i ljepša (jer je starija), sa svom svojom orijentalnom ponudom, pa ni ja nisam odolio ćevapima, baklavama, halvi i hurmašicama. Ipak u jednoj od aščinica, sogan dolma je premoćno osvojila prvo mjesto, a bila je blizu i poznata slastica tufahija. Primjetan je velik broj mladih stranih turista koji rado puše nargile i kahvenišu.

Ono što je još uvijek ostalo isto je tramvajska drndalica – od Baščaršije do Ilidže 35 minuta, kojoj je stvarno vrijeme da ode u ropotarnicu. U Marijinim dvorima, koje poznajem iz vremena restorana, danas je ukusno uređeni bistro s mnogim portretima znanih Sarajlija: Davorina Popovića, Mirze Delibašića, Abdulaha Sidrana… iz majstorske ruke Mirze Ibrahimpašića. U ekumenskoj šetnji obišao sam katoličku katedralu, pravoslavnu crkvu i, naravno, džamiju.

Završno – uzeh koliko mogoh novčano, rahatluka, halve i boze te se zajedno s vrijednom ekipom organizatora – Danijel Koletić i ženski te muški dio stuffa – krenuh prema Zagrebu uz doviđenja olimpic cityju do neke druge prilike.

Vjekoslav Madunić / Foto: Midhat Poturović i Morena Begić

Tagged: , , , , , , , ,