Šarene priče za šareno društvo

Jorge Bucay je rekao kako se djeci pričaju priče kako bi zaspali, a odraslima kako bi se probudili. S tom mišlju su slikovnicu ‘Šarene priče’ s pričama tražitelja azila, azilanata i izbjeglica u zagrebačkom Etnografskom muzeju predstavili studenti dizajna koji su slikovnicu i ilustrirali, uz predstavnike Muzeja i Centra za mirovne studije.
Šarene priče -azilanti‘Reda mi je ispričao da mu je majka kad je bio malen pričala priču o dabru koji je simbol pozitive’, istaknuo je student Mario Jekić dodavši kako je ta priča o dabru iz Tunisa ono što je i cilj ove slikovnice, a to je da se prenesu pozitivne priče iz dalekih zemalja kako bismo spoznali svijet kojeg smo dio, a time i same sebe.

Do oblikovanja slikovnice je došlo nakon što su se studenti družili s izbjeglicama koje su im ispričale priče. Na temelju tih razgovora oni nisu samo ilustrirali slikovnicu, već i upoznali jedni druge.

‘Ja sam pričala s izbjeglicom iz Irana. Jezična barijera je već nakon par minuta razgovora prestala biti problem i nakon što je ispričana priča, mi smo zajedno pričali o hrani, tepisima i klimi u Iranu. To je mnogo značajnije od kreiranja ilustracija. Kroz taj proces smo shvatili da je raznolikost društva dobra i bitna’, naglasila je studentica Petra Vrdoljak.

‘Cilj suradnje studenata dizajna i Centra za mirovne studije bio je ne samo dizajnerske prirode, već i pokušaj da se studentima da prilika da utječu na društvo u kojem žive i poticanje kreativne okoline u kojoj se odgajaju djeca gdje je drugačije poželjno’, istaknula je profesorica Ivana Fabrio sa Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Slikovnica je prvenstveno namijenjena odgojno-obrazovnim ustanovama koje kroz nju mogu promovirati interkulturalno učenje. Na promociji su najavljene i dodatne aktivnosti te radionice za djecu koje će se provoditi u Etnografskom muzeju, različitim školama, kao i kroz aktivnosti Centra za mirovne studije.

CMS

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,