Šareni tonovi obasjali Plavi ciklus ZGF

Posjetitelji su u petak uživali u veselim proljetnim notama koje su im u svojoj ‘kućnoj’ dvorani Lisinski darovao orkestar Zagrebačke filharmonije te mestro Ivan Repušić i mlada violinistica Mai Suzuki.
Ivan Repušić i Mai Suzuki
Kako i dolikuje proslavi prvog dana proljeća svježina se osjetila i u programu. Na početku koncertne večeri uživali smo u djelu koje evocira radost novog života – ‘Proljeće’ skladatelja Claude Debussyja. Kako je sam skladatelj rekao: ‘Ideja je bila skladati djelo posebnih instrumentalnih boja koje bi pokrivale veliki raspon osjećaja. Sjajnom izvedbom orkestra Zagrebačke filharmonije vješto su ocrtani prijelazi boja i osjećaja koje je skladatelj želio dočarati u djelu.’

U nastavku je uslijedio posljednje orkestralno djelo skladatelja Mendelhsonn-Bartholdyja – Koncert za violinu i orkestar u e-molu. U jednom od  najpopularnijih solističkih koncerata predstavila se mlada violinistica Mai Suzuki koja je svoje umijeće virtuoznosti  dokazala i pred zagrebačkom publikom te time opravdala mnogobrojne sjajne kritike koje dobiva širom Europe.

Večer je završila Proljetnom simfonijom punog naziva 1. simfonija u B-duru, skladatelja Roberta Schumanna. Prekrasna u svim svojim oblicima, bojama i posebnostima – priroda je, osobito u svom buđenju i u skladateljevom poimanju, baš poput glazbe.

Uživanje u glazbi uz ovaj orkestar nastavite i 28. ožujka na Koncertu za život u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja.

ZGF

Pročitajte još: Plavi ciklus ZG filharmonije u znaku Straussa , Oda radosti u bojama Zagrebačke filharmonije

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,