Satirična monokomedija Bankar anarhist

‘Bankar anarhist’ je gorko satirična monokomedija s glazbenicom, o pobjednicima i gubitnicima kapitalizma, vjerovnicima, anarhistima, bankaricama i procjeniteljima.
Bankar anarhist-Sreten MokrovićPremijera je 21. siječnja u 20 sati u zagrebačkome kino klubu Grič, a reprizne predstave 22. i 23. siječnja. Redatelj je Borna Armanini, a u predstavi glumi Sreten Mokrović, član glumačkog ansambla ZKM-a.

Riječ je o djelu iz 1920. godine (portugalski autor Fernando Pessoa) koji priča priču o čovjeku koji je uspio porobiti novac i na taj način postati slobodan. Usporedo s ovim, predstava se bavi temom kredita u švicarskim francima, te kako je taj fenomen zahvatio hrvatski narod, kakvi su mu uzroci i posljedice. Miješajući klasično tkivo portugalske književnosti na temu anarhizma i kapitalizma sa suvremenom dramaturgijom koja nas se itekako tiče, predstavom se nastoji pridonijeti demokratizaciji društva, te otvoriti jedan problem, ali i zabaviti građane.

Glumi: Sreten Mokrović, klarinet: Dunja Paprić, dramaturgija: Ivana Gudelj, fotografija: Damijan Nenadić, dizajn: Gabrijela Farčić, režija: Borna Armanini.

Premda smo svjesni odgovornosti koju nosi jedan ovako angažirani projekt, i premda znamo da je ova tematika toliko bolna mnogim ljudima ove zemlje, odlučili smo se ipak baviti ovom temom i nastojati ne biti patetični. Nastojali smo ispresti tkivo relativnog poistovjećenja s našim sugrađanima koje možemo malo oraspoložiti, dok građane koji se prvi put susreću s ovom temom upoznajemo s problematikom. U ono vrijeme kada smo nakon tisućljetne borbe za vlastitu državu došli do neovisnosti, pobijedili smo u našoj vojno redarstvenoj akciji Oluja, dr. Tuđman se popeo na kninsku tvrđavu i potpuno nenadano poljubio stijeg! Premda Imamo Hrvatsku odmah smo prodali naše banke globalnim kompanijama što su, vidi čuda, te kompanije odlučile naplatiti našem malom, malom, malom čovjeku. Naime, zaboravili smo da se osvajanja u modernom dobu ne odvijaju više vojnicima, uz pomoć sile, već preuzimanjem kompanija koje daju direktnu vlast nad narodom. Bilo je to vrijeme između 10.9.2003. i 31.12.2008. godine.
Borna Armanini

08

Tagged: , , , , , , , , , , , ,