Saturnalije: Bečka filmska erotika 1906-1910.

U utorak, 12. prosinca u 21 sat u zagrebačkom kinu Tuškanac na jubilarnom 50. Kratkom utorku te u srijedu, 13. prosinca u 20 sati u riječkom Art-kinu prikazat će se 16 filmova Saturn filma, prve produkcijske kuće na području Austro-Ugarske koja se specijalizirala za proizvodnju tzv. ‘filmova za gospodu’.Rađanje filmske industrije u Habsburškoj Monarhiji bilo je i više nego zanimljivo. Prva produkcijska kuća bila je u vlasništvu fotografa Johanna Schwarzera smještena u Beču, a zvala se Saturn Films. Između 1906. i 1910. godine proizvodila je isključivo erotske filmove, koji su zapravo bili prvi igrani filmovi snimljeni u ovom dijelu Europe. Sadržaj filmova se otvoreno reklamirao, a prikazivani su na tzv. ‘večerima za džentlmene’, zajedno s filmovima o kirurškim zahvatima i fizičkim deformacijama koji su bili producirani u drugim državama.

Ovi filmovi često su bili smiješnog sadržaja, a uglavnom su, što se tiče radnje, kopirali slične francuske filmove tvrtke Pathé Frères, koji su nastali ranije. Cilj im je bio na maštovite načine pokazati golo (žensko) tijelo: kroz higijenske navike, jednostavno bezbrižno nago trčkaranje po livadi, ali i vrlo elaborirane radove s tematikom tržnice robova ili hipnotičke seanse. S tom razlikom da su Saturnovi naslovi bili dosta eksplicitniji od francuskih u kojima su djevojke uglavnom pokrivene finim tkaninama.

Schwarzerove produkcije bile su izuzetno popularne diljem Europe, pa i u Japanu, a bile su ‘prevedene’ i na talijanski i francuski jezik. U ovom jednosatnom programu moći će se vidjeti 16 najzanimljivijih filmova iz produkcije Saturn Filmsa, koji je s radom prestao 1911. odlukom Carskog suda o zabrani daljnje djelatnosti zbog širenja nemorala.

Projekcije će živom glazbenom izvedbom pratiti beogradski pijanistički LP Duo, u sastavu Sonja Lončar i Andrija Pavlović.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,