Secesijska arhitektura u dunavskoj regiji

U povodu Svjetskog dana secesije ispred Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu otvorena je međunarodna izložba rhitektura u dunavskoj regiji.Riječ je o projektu Art Nouveau koji traje od 2017. do 2019. u kojem sudjeluje 10 partnerskih organizacija, među kojima i zagrebački MUO. Izložba je tematski podijeljena u tri cjeline: Otto Wagner i njegovi učenici, Ödön Lechner i njegovi sljedbenici te Manifestacije secesije, a postavlja se u čitavoj dunavskoj regiji, točnije u sedam država iz kojih se koordiniraju napori kako bi se zaštitila, obnovila i promovirala secesijska graditeljska baština. U tom kontekstu organizirana je i ova izložba kojom se stavlja naglasak na secesijsku arhitekturu upravo u dunavskoj regiji.

Izložba će trajati do 17. lipnja, a tijekom njezina trajanja održat će se besplatno vodstvo po nekim najznačajnijim secesijskim objektima u Zagrebu. U četvrtak, 14. lipnja (18 sati) krenut će se ispred MUO u obilazak zgrade Etnografskog muzeja (stare Trgovačko-obrtničke komore), Hrvatskog državnog arhiva, Kuće Baude, Kuće Rubetić-Göllner, Kuće Schumacher i Kuće Kaline.

Gradovi partneri u Interreg Danube Transnational Programu su: Beč, Beograd, Budimpešta, Bukurešt, Ljubljana, Oradea, Sofija, Subotica, Segedin i Zagreb.

T. R.

Tagged: , , , , , , , ,