Senečićevi Glembajevi u Koldingu

U nedjelju 29. prosinca (20 sati) u zagrebačkom klubu Kolding, u povodu 32. godišnjice smrti Miroslava Krleže, održat će se ekskluzivna izvedba njegove najpoznatije drame ‘Gospoda Glembajevi’. Ovu zanimljivu adaptaciju u autohtonom okruženju režirao je Željko Senečić.GlembajiPoznati redatelj, scenograf, pisac i slikar Željko Senečić ponovno se vratio u teatar s novim uprizorenjem najpoznatije Krležine drame ‘Glembajevi’, koju je u povodu 120. godišnjice Krležina rođenja postavio u produkciji umjetničke organizacije Menorah.

Prostorije Kolding cluba idealna su scena za predstavu jer se ništa nije trebalo mijenjati, sve izgleda kao autentični salon u kući bogate obitelji Glembaj, gdje se oko biljarskog stola sukobljavaju jedina dva muška pripadnika slavne dinastije. Stolica koju Leone Glembaj koristi u predstavi je originalna stolica US Marshalls koja je pripadala glumcu Kirku Douglasu, a redatelj ju je odlučio pokloniti ‘Glembajevima’.

‘Sama ideja za ovu predstavu proizašla je iz mojih razgovora s Miroslavom Krležom prije više od trideset godina, kada mi je jednom prilikom rekao da sama srž i osnova Glembajevih leži u svega tri lika i njihovim međusobnim odnosima’, pojasnio je Senečić svoju odluku da napravi predstavu sa samo tri glavna lika iz drame.

U glavnim ulogama oca i sina Glembaja odlično su se snašli Žarko Savić kao Ignjat i mladi Andrej Dojkić kao Leone. U predstavi glumi i Vesna Tominac Matačić u ulozi Barunice Castelli.

Ovakvom cabaret scenom gdje se publika nalazi niti pola metra od glumaca, daje se jedno potpuno novo, interaktivno iskustvo gledateljima koji više nisu tek puki promatrači, nego i indirektni sudionici predstave.

Menorah

Foto: Boris Krstinić

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,